Francúzsko po útokoch požiadalo o pomoc ostatné štáty únie

Francúzsko v utorok oficiálne požiadalo štáty Európskej únie o podporu a pomoc pri vojenských operáciách v Sýrii a inde vo svete, uviedol v utorok francúzsky minister obrany Jean-Yves Le Drian. Citovala ho agentúra DPA.

17.11.2015 14:55 , aktualizované: 16:14
Francúzsko, Paríž, útoky Foto:
V Paríži vládnu po útokoch prísne bezpečnostné opatrenia.
debata (44)

Krajina tak po prvýkrát aktivovala článok 42.7 zmluvy EÚ podľa, ktorého majú ostatné štáty únie „povinnosť poskytnúť pomoc a podporu“ tej členskej krajine, ktorá sa stala obeťou útoku.

Zmienená pomoc by mohla mať formu „buď spolupráce v rámci francúzskej intervencie v Sýrii či Iraku alebo aj úľavy či podpory Francúzska v iných operáciách,“ uviedol Le Drian po stretnutí v Bruseli so svojimi rezortnými kolegami z krajín EÚ. Všetci z nich podľa jeho slov z takouto pomocou súhlasili.

DPA doplnila, že členské krajiny EÚ budú onedlho ešte s Francúzskom viesť technické rokovania, aby spresnili charakter ponúkanej pomoci.

Glváč: Sme pripravení pomôcť Francúzsku v boji proti terorizmu

Slovenská republika je pripravená pomôcť Francúzsku v boji s terorizmom, tvrdia to najvyšší predstavitelia Ministerstva obrany (MO) SR – minister obrany Martin Glváč a štátny tajomník ministerstva obrany Miloš Koterec.

Ako informovala hovorkyňa MO SR Martina Balleková Francúzsko v Bruseli na pôde Rady pre zahraničné veci EÚ na úrovni ministrov obrany zdôraznilo, že útok džihádistov v Paríži bol ozbrojeným útokom na Francúzsko a na celú úniu a rozhodlo sa požiadať členské štáty únie o mimoriadnu pomoc.

„Francúzsku sme vyjadrili solidaritu a sme pripravení zodpovedne v zmysle článku o vzájomnej pomoci preskúmať a reagovať na francúzske požiadavky ako prídu,“ cituje tlačová správa ministra obrany Martina Glváča. „Sme pripravení v rámci našich spôsobilostí pokračovať v boji proti terorizmu aj touto cestou. Musíme však počkať na konkrétne požiadavky, ako môžeme Francúzsku pomôcť v rámci boja proti takzvanému islamskému štátu,“ doplnil ministra štátny tajomník ministerstva obrany Miloš Koterec.

Vysoká predstaviteľka EÚ pre zahraničné veci a bezpečnostnú politiku Federica Mogherini na zasadnutí vyzvala členské štáty Únie, aby ukázali jasnú jednotu a ponúkla zo strany EÚ koordináciu ich pomoci. Mogheriniová na rokovaní ministrov prečítala príslušný článok a zdôraznia, že na jeho aktiváciu sa formálne nevyžaduje žiadne rozhodnutie. V rámci NATO je pre aktiváciu článku 5 potrebný súhlas Severoatlantickej rady (NAC), ktorá je hlavným rozhodovacím orgánom aliancie. Článok 5 hovorí, že útok proti jednému alebo viacerým členom Aliancie sa považuje za útok proti všetkým jej členom.

Piatkové teroristické útoky v Paríži vykonali tri koordinované skupiny strelcov a samovražedných atentátnikov, ktorí zabili najmenej 129 ľudí. K zodpovednosti za tieto útoky sa prihlásil takzvaný Islamský štát (IS).

44 debata chyba
Viac na túto tému: #EÚ #Francúzsko #útoky v Paríži