Nemecko: V Hannoveri našli vo vlaku napodobeninu bomby

Nemecká polícia zasahovala v utorok večer v Hannoveri v rýchliku IC smerujúcom cez Brémy do Oldenburgu, kde sa našiel podozrivý balíček. Išlo o vernú napodobeninu výbušného zariadenia, nie o skutočnú bombu, ako sa pôvodne predpokladalo, uviedla policajná hovorkyňa Sandra Perlebachová, ktorú citovala agentúra DPA.

18.11.2015 07:10
debata (2)

Policajti v tejto súvislosti pátrajú po mužovi, ktorý balík vo vlaku nechal. Keď muž vstal a chystal sa odísť, jedna cestujúca ho upozornila, že si niečo zabudol. Ten však nereagoval, ale vystúpil z vlaku a ušiel, povedala Perlebachová.

Privolaní policajti si na pomoc prizvali pyrotechnikov, pretože špeciálne vycvičené psy zareagovali na výbušniny. Následné presvietenie röntgenom ukázalo, že v balíku boli káble, doska s plošnými spojmi a mobilný telefón. Experti sa rozhodli, že údajnú bombu zničila kontrolovanou explóziou.

Nemecké médiá predtým informovali, že polícia z bezpečnostných dôvodov zneškodnila kontrolovanou explóziou podozrivý objekt, pre ktorý bola evakuovaná časť hlavnej železničnej stanice v Hannoveri. Stanicu následne opäť otvorili.

Hannover bol v utorok večer „na nohách“ z dôvodu potenciálneho teroristického útoku na prípravný futbalový zápas medzi Nemeckom a Holandskom. Nemecký minister vnútra Thomas de Maiziere odporučil zrušenie stretnutia poldruha hodiny pred jeho začiatkom po získaní „konkrétnej informácie“ od bezpečnostných zložiek.

Zatiaľ neboli zatknutí žiadni podozriví a nenašli sa ani žiadne výbušniny. De Maiziere odmietol konkretizovať, od koho informáciu získal. Viaceré nemecké médiá uviedli, že varovanie prišlo od zahraničnej tajnej služby.

Weby týždenníka Spiegel a denníka Bild neskôr napísali, že ide o francúzsku tajnú službu. Prvé informácie hovorili o tom, že skupina vedená istým mužom zo severnej Afriky by mohla plánovať ďalší útok. Konkrétne mali byť použité výbušniny, pásy s výbušninami, automatické zbrane a nálože umiestnené na príjazdových komunikáciách.

Francúzska tajná služba neskôr upozornila na Iračana žijúceho v regióne Weserbergland, ktorý údajne plánoval útok na utorňajší priateľský zápas. Či muža, považovaného za nebezpečného, skutočne videli v Hannoveri, nie je podľa denníka Die Welt známe.

Aj náčelník polície v Hannoveri Volker Kluwe potvrdil, že futbalový zápas bol zrušený kvôli konkrétnemu varovaniu pred útokom, ktoré sa však týkalo výhradne štadióna. „Dostali sme závažné varovanie, že na štadióne je v pondelok večer plánovaný bombový útok,“ povedal Kluwe v spravodajskej relácii televízie ARD Tagesschau.

V hľadisku mala byť aj nemecká kancelárka Angela Merkelová a niekoľko ministrov, tých sa podľa Kluweho podarilo dostať do bezpečia.

2 debata chyba
Viac na túto tému: #Nemecko #Hannover #útoky v Paríži