Pri razii v Paríži zatkli ôsmich ľudí, strojca útokov medzi nimi nie je

Radikálna teroristická bunka zneškodnená pri sedemhodinovej razii na parížskom predmestí Saint-Denis bola odhodlaná spáchať útok. Na večernej tlačovej konferencii to uviedol parížsky prokurátor François Molins.

18.11.2015 07:23 , aktualizované: 22:09
Francúzsko, Paríž, útok, razia Foto: ,
Francúzska polícia vykonáva na severnom predmestí Paríža Saint-Denis rozsiahly zásah.
debata (136)

Radikálna teroristická bunka zneškodnená pri razii na parížskom predmestí Saint-Denis bola odhodlaná spáchať útok. Na večernej tlačovej konferencii to uviedol parížsky prokurátor François Molins. Počas razie polícia zadržala osem ľudí: sedem mužov a jednu ženu. Prinajmenšom dvaja ľudia pri policajnej akcii zahynuli, ich identitu ale vraj prokurátor zatiaľ nepozná.

Niektoré svetové médiá priniesli informáciu, že jedným z mŕtvych je údajný organizátor piatkových atentátov v Paríži Abdelhamid Abaaoud. Druhou mŕtvou by mala byť podľa francúzskych médií jeho sesternica Hasna, ktorá sa sama odpálila.

Prokurátor Molins potvrdil len to, že Abaaoud nie je medzi ôsmimi zatknutými. Či je medzi ľuďmi, ktorí pri policajnej razii zahynuli, ale neuviedol s tým, že identifikácia ešte niekoľko dní potrvá.

V byte na predmestí Saint-Denis polícia údajne našla útočné pušky aj výbušniny. Informácie o úkryte teroristov policajti získali vďaka telefónnému odpočúvaniu. Razia si vyžiadala aj päť zranených policajtov, uviedol Molins.

Počas akcie na predmestí Saint-Denis vypálila polícia podľa Molinsa 5000 striel.

Prezident François Hollande označil zásah za veľmi ťažký. Francúzska polícia pri svojej operácii na parížskom predmestí Saint-Denis zadržala aj muža, ktorý tvrdí, že vo svojom byte ubytoval dve osoby z Belgicka.

Podľa France TV 2 sa policajný záťah začal po informácii tajných služieb, že sa chystá teroristický útok v štvrti La Defense. Počas razie privolali na miesto aj armádne posily. Vyhlásili tam zákaz vychádzania, školy zostali uzavreté.

Policajnú operáciu sledoval v Elyzejskom paláci prezident François Hollande spolu s premiérom Manuelom Vallsom, ministrom vnútra Bernardom Cazeneuveom a ministerkou spravodlivosti Christianou Taubiraovou.

Saint-Denis po skončení operácie navštívil minister vnútra Bernard Cazeneuve, ktorý ocenil prácu a odvahu bezpečnostných síl. Cazeneuvea sprevádzal parížsky prokurátor François Molins, ktorý povedal, že policajtov do Saint-Denis priviedli odposluchy naznačujúce Abaaoudovu prítomnosť.

Polícia odvádza z miesta razie muža v bielej... Foto: Reuters, JACKY NAEGELEN
Francúzsko, Paríž, útok, razia Polícia odvádza z miesta razie muža v bielej košeli. Podľa dostupných informácií experti robia testy jeho DNA.

Výnimočný stav má byť predĺžený na tri mesiace

Francúzska vláda podľa očakávaní oznámila, že chce predĺžiť výnimočný stav v krajine, ktorý bol vyhlásený na tri dni po piatkových teroristických útokoch. Predĺžený má byť na tri mesiace. Zámer ešte musí schváliť parlament. Oznámil to hovorca vlády.

Výnimočný stav vyhlásil francúzsky prezident François Hollande ešte počas piatkových teroristických útokov v Paríži. Očakáva sa, že zákonodarcovia návrh rýchlo podporia.

Na základe vyhláseného výnimočného stavu sa zatiaľ predovšetkým vykonávajú bez súdneho povolenia policajné razie. Predovšetkým potom v miestach, kde sa môžu nachádzať nielen osoby priamo zapojené do piatkových atentátov, ale všetci ďalší ľudia podozriví z náklonnosti k islamskému radikalizmu.

Francúzske špeciálne jednotky zabezpečili...
Francúzsky vojak kontroluje doklady vo štvrti...
+19Francúzska polícia zasahuje na parížskom...

Na úteku sú zrejme dvaja útočníci z Paríža

V súvislosti s krviprelievaním v Paríži polícia predpokladá, že koordinované útoky uskutočnilo nie osem, ale deväť páchateľov. Na úteku sú dvaja z nich a nie jeden, ako sa doteraz predpokladalo, uviedli v utorok večer francúzske médiá s odvolaním sa na policajné zdroje.

Vyšetrovatelia dospeli k tomuto záveru na základe analýzy videozáznamu. Podľa nich tvorili komando atentátnikov, ktorí pred reštauráciami a kaviarňami vo francúzskom hlavnom meste zastrelili niekoľko ľudí, traja muži.

Jedným z nich je 26-ročný Salah Abdeslam, ktorý je na úteku. Druhým je jeho brat Brahim, ktorý sa vyhodil do vzduchu pred kaviarňou. Posledným je zatiaľ neznámy muž, ktorý je takisto na úteku. Všetci sedeli v čiernom aute zachytenom na videu.

Salah Abdeslam si prenajal celkom dve vozidlá, ktoré boli nájdené v Paríži po piatkových útokoch: čierny Volkswagen Polo s belgickým evidenčným číslom (našiel sa neďaleko hudobného klubu Bataclan) a čierny Renault Clio, nájdený v utorok v 18. parížskom obvode.

Polícia prehľadala v utorok hotel v Alfortville pri Paríži, kde bolo deň pred útokmi Abdeslamovou kreditnou kartou zaplatené za dve izby. Hotel mohol slúžiť ako základňa pre atentátnikov.

Doteraz sa podarilo identifikovať štyroch zo siedmich mŕtvych útočníkov, ktorí zabili 129 ľudí; ide všetko o francúzskych občanov. Traja prišli o život pri futbalovom štadióne Stade de France, traja v hudobnom klube Bataclan a jeden pri neďalekej reštaurácii.

Šiesti sa odpálili sami a siedmeho zastrelila polícia. Deväť ľudí z okolia dvoch atentátnikov je stále vo väzbe. Rakúske ministerstvo vnútra oznámilo, že Abdeslam sa v septembri zdržiaval aj v Nemecku a Rakúsku. S dvoma mužmi vstúpil 9. septembra z Nemecka na územie Rakúska, pričom pri dopravnej kontrole uviedol, že tam chce stráviť týždennú dovolenku.

Vyšetrovatelia identifikovali aj 35-ročného Francúza ako človeka, ktorý sa na zvukovej nahrávke menom tzv. Islamského štátu (IS) prihlásil k útokom z Paríža. Ide o rodáka z Toulouse Fabiena Claina, ktorý bol vo väzení za nábor džihádistických bojovníkov do Sýrie.

Kriminológ: Strojca atentátov v Paríži je rád v centre diania

Potešenie z toho, že sa o ňom a jeho činoch hovorí, preukázal podľa Bauera aj v minulosti, keď aktívne tweetoval, zverejňoval na internete fotografie – „jednu hroznejšiu ako druhú“. „Vychutnáva si to,“ konštatoval Bauer.

„Potrebuje byť na mieste a blízko,“ spresnil kriminológ. Podľa Bauera je Abaaoud vysokopostaveným človekom v hierarchii Islamského štátu a zrejme je v nej zodpovedný za výcvik frankofónnych islamistov.

Jeho lokalizácia vo Francúzsku je podľa Bauera veľkým úspechom polície. Úspechom by však operácia bola, aj keby jedným zo zabitých alebo zadržaných podozrivých nebol práve Abaaoud.

136 debata chyba
Viac na túto tému: #výnimočný stav #útoky v Paríži #teror v Paríži