Nemecká kontrarozviedka: IS zaútočí v krajine, ak bude mať tú možnosť

Ak bude mať teroristická organizácia Islamský štát možnosť zaútočiť v Nemecku, pokúsi sa o to. V televízii ARD to v stredu povedal predseda Spolkového úradu pre ochranu ústavy (BfV) Hans-Georg Maassen.

18.11.2015 10:38
debata (13)

Šéf organizácie, ktorá plní funkciu civilnej kontrarozviedky, však neodporúča, aby Nemecko kvôli teroristickému riziku plošne rušilo všetky nadchádzajúce veľké akcie. Kvôli hroziacemu útoku bol v utorok večer na poslednú chvíľu zrušený prípravný futbalový zápas v Hannoveri medzi Nemeckom a Holandskom.

„Nemecko je nepriateľom IS. Tak nás IS vidí, rovnako ako všetky západné štáty,“ povedal Maassen. „Už dlhodobo upozorňujeme, že ak nás IS bude môcť zasiahnuť, ak bude môcť v Nemecku uskutočniť teroristický útok, urobí to. Veľmi sa toho obávame,“ uviedol.

Podľa Maassena sa v Paríži ukázalo, že teroristi pristúpili k novej taktike, ktorú predtým v Európe nerealizovali. Namiesto bombových útokov, ktoré spáchali napríklad teroristi v Madride v roku 2004 a ktoré v minulosti vykonávala aj baskická organizácia ETA, začali využívať samovražedných atentátnikov. „Je pre nás veľmi zložité získať potrebné informácie a skrížiť plány na takýto útok,“ povedal šéf BfV.

Vyslovil sa proti plošnému rušeniu všetkých veľkých zhromaždení, ktoré by sa mohli stať terčom teroristov. „To by som v žiadnom prípade neodporučil,“ povedal. Nemecko sa podľa neho musí naučiť žiť s tým, že existuje teroristická hrozba.

Poukázal pritom na to, že v minulosti čelili opakovaným teroristickým útokom Španielsko alebo Británia, napriek tomu sa v týchto krajinách veľké športové a kultúrne podujatia konali.

Podľa Maassena bolo ťažké aj rozhodnutie o zrušení utorkového futbalového zápasu v Hannoveri, pretože jeho konanie malo byť symbolom toho, že Nemecko neskláňa hlavu pred terorizmom. Kontrarozviedka odporučila odvolať zápas až v okamihu, keď získala veľmi konkrétne indície, že sa zápas môže stať terčom atentátu.

13 debata chyba
Viac na túto tému: #Nemecko #hrozba teroristických útokov #Islamský štát