Moslimská obec vo Francúzsku vyzvala mešity na odsúdenie teroru

Francúzska rada moslimského vyznania (CFCM) vypracovala pre všetkých asi 2 500 mešít vo Francúzsku vyhlásenie, ktoré jednoznačne odsudzuje všetky formy násilia a terorizmu. Text má podľa agentúry AFP zaznieť pri tradičných piatkových modlitbách, keď uplynie týždeň od krvavých atentátov islamských radikálov v Paríži.

18.11.2015 12:55
debata (20)

CFCM je vo Francúzsku celonárodným reprezentatívnym orgánom islamu. „V reakcii na hrozné a slepé zabíjanie, ktoré si 13. novembra v Paríži vyžiadalo 129 mŕtvych, CFCM a ostatné moslimské organizácie vyzývajú všetky mešity vo Francúzsku, aby nadchádzajúce piatkové kázanie venovali týmto tragickým udalostiam, ktoré hlboko zasiahli medzinárodné spoločenstvo,“ uviedla rada.

Rada tiež vyzvala moslimov, aby sa modlili za Francúzsko a priali tejto svojej vlasti mier a bezpečnosť. „Moslimovia vo Francúzsku vyjadria svoju nezlomnú oddanosť republikánskej podstate štátu, ktorá nás všetkých zjednocuje, a hodnotám, ktoré tvoria Francúzsko,“ napísala CFCM päť dní po parížskych útokoch. K nim sa prihlásila radikálna skupina Islamský štát (IS), ktorá presadzuje džihád.

Rada CFCM nezahŕňa všetky moslimské organizácie vo Francúzsku, ale považuje sa za najvýznamnejšiu. Skladá sa z troch základných organizácií: prvá je najstaršia miestna moslimská inštitúcia Veľká parížska mešita s väzbami na Alžírsko, ďalšia Národná federácia francúzskych moslimov (FNMF) podporovaná z Maroka, tretia Únia francúzskych islamských organizácií (UOIF), ktorú financujú krajiny Perzského zálivu.

Veľká parížska mešita, ktorá je symbolom islamu vo Francúzsku už takmer 100 rokov, vyzvala moslimov k účasti na zhromaždení proti terorizmu v centre metropoly v piatok od 14:00 SEČ. V krajine, ktorá má na 65 miliónov obyvateľov, žije odhadom asi šesť miliónov moslimov.

Francúzsko zaviedlo po atentátoch výnimočný stav a premiér Manuel Valls okrem iného vyhlásil, že mešity a radikálne združenia, ktoré konajú v rozpore s hodnotami Francúzska, musia byť uzavreté. Prezident François Hollande pre posilnenie boja proti islamskému a ďalšiemu extrémizmu plánuje aj zmeny ústavy.

20 debata chyba
Viac na túto tému: #Francúzsko #mešity #útoky v Paríži #teror v Paríži