Rusko obnoví lety do Egypta, keď sa zlepšia bezpečnostné opatrenia

Prezidenti Ruska a Egypta sa telefonicky dohodli, že kým bude môcť byť obnovená letecká doprava medzi oboma krajinami, musia sa zlepšiť bezpečnostné opatrenia. Informujú o tom zahraničné médiá. Rusko zastavilo lety do Egypta po páde svojho lietadla nad Sinajským polostrovom. Nehodu z 31. októbra neprežil nikto z 224 ľudí na palube.

18.11.2015 14:23
debata

Rusko v utorok oznámilo, že príčinou pádu lietadla bol teroristický útok, čo Egypt stále nepotvrdil. Podľa ruských vyšetrovateľov bola v lietadle bomba.

Ruská tlač v stredu napísala, že oproti pôvodným informáciám, podľa ktorých mala byť výbušnina v batožinovom priestore, bola v kabíne, zrejme pod jedným zo zadných sedadiel pri okne. Centrum explózie bolo v zadnej časti kabíny, blízko zadnej časti lietadla a pri explózii sa podľa denníka Kommersant poškodil nosný rám stroja.

Rusko zatiaľ evakuovalo z Egypta asi 90 000 svojich turistov a odváža ďalších. Posledný z týchto letov, ktoré sa konajú za mimoriadnych bezpečnostných opatrení, sa plánuje na 30. novembra.

Ruský prezident Vladimir Putin a jeho egyptský náprotivok Abdal Fattah Sísí sa v telefonáte dohodli, že prvou podmienkou obnovy pravidelných letov je zlepšenie bezpečnostných opatrení na letiskách. Rusko lety zrušilo až do odvolania, aj keď práve Rusi tvoria veľkú časť návštevníkov mieriacich do Egypta.

Egyptský denník Al-Ahram napísal, že Rusko informovalo o bombe v lietadle jednostranne, bez dohody s Káhirou, čo svedčí o prehlbujúcich sa nezhodách medzi Káhirou a Moskvou. Bezprostredne po nehode Rusi stáli pri Egypte, aj keď Británia už začala evakuovať svojich turistov z Egypta s tým, že na lietadlo zrejme spáchali atentát. Egypťania sú podľa Al-Ahrámu dotknutí tým, že im Rusi nedodali žiadne dôkazy.

Ruský minister zahraničia Sergej Lavrov v stredu povedal, že útok na lietadlo považuje za útok na Rusko. „Teroristický čin na Sinajskom polostrove bol útok na ruských občanov, čo sa rovná útoku na štát,“ povedal. Vyhlásil tiež, že Moskva znásobí úsilie k obrane Ruska. „Uplatníme všetky prostriedky sebaobrany, politické i vojenské,“ povedal.

debata chyba
Viac na túto tému: #Egypt #bomba #Rusko #pád lietadla #Islamský štát