USA varujú, že cieľom útokov môže byť Rím a Miláno. New York je v bezpečí

Americké ministerstvo zahraničia varovalo, že potenciálnym cieľom teroristických útokov v oblasti Ríma a Milána sa môže stať Bazilika svätého Petra vo Vatikáne, milánska katedrála či operný dom La Scala.

19.11.2015 07:36
vatikán, bazilika sv. petra, rím, taliansko, Foto: ,
Americké ministerstvo zahraničia varovalo, že potenciálnym cieľom teroristických útokov v oblasti Ríma sa môže stať aj Bazilika svätého Petra vo Vatikáne. Pápežovu ochranku posilnili.
debata (54)

Rovnako sú vraj ohrozené miesta ako kostoly, synagógy, reštaurácie, divadlá a hotely, uviedla agentúra AP.

Americká ambasáda v Ríme vo štvrtok zverejnila „výzvu týkajúcu sa bezpečnosti určenú americkým občanom“. Hovorí sa v nej, že „teroristické skupiny by mohli použiť podobné metódy ako nedávno v Paríži“. Pri parížskych útokoch minulý piatok zahynulo 129 ľudí. „Talianske úrady sú si vedomé toho, že takéto hrozby existujú,“ dodala ambasáda. Amerických občanov vyzvala, aby „zostali ostražití a všímali si okolie“.

Len o niekoľko hodín skôr talianska televízna stanica informovala, že americká tajná služba FBI odovzdala Talianom informáciu o možným cieľoch teroristických útokov, medzi ktorými je Bazilika svätého Petra a takisto katedrála a opera v Miláne. Podľa rozhlasovej stanice RAI však neexistujú „žiadne priame náznaky konkrétnych hrozieb“.

Tradičná stredajšia generálna audiencia prebehla na Svätopeterskom námestí bez akéhokoľvek incidentu, pápežovu ochranku však posilnili. Po parížskych útokoch v Ríme rozmiestnili 700 vojakov.

New Yorku nehrozí konkrétne nebezpečenstvo, uviedli polícia a FBI

Neexistuje „žiadna konkrétna či reálna hrozba“ útoku na New York, uviedol v stredu newyorský starosta Bill de Blasio. Reagoval tak na zverejnenie videozáznamu, v ktorom islamisti naznačujú, že ďalším potenciálnym terčom útokov podobných tým parížskym by sa mohlo stať práve najľudnatejšie americké mesto. Informovala o tom agentúra Reuters.

Ako starosta tiež uviedol, mesto sa nenechá zastrašiť. „Newyorčania nebudú žiť v strachu, ľudia by mali ďalej chodiť do práce, žiť svoje životy a užívať si najskvelejšie mesto na svete,“ dodal.

Obyvateľov vyzval, aby aj naďalej robili všetko ako obvykle, avšak zároveň zostali v strehu. Informácie o konkrétnej hrozbe nemá ani newyorská polícia či americká tajná služba FBI.

„Niektoré časti videozáznamu nie sú nové, na videu je opäť povedané, že New York zostáva hlavným terčom pre teroristické útoky,“ uviedol newyorský policajný komisár Stephen Davis. „Aj keď v súčasnosti neexistuje konkrétna hrozba mestu, zostávame veľmi ostražití,“ dodal.

FBI prostredníctvom svojej hovorkyne uviedla, že zaznamenala informácie o videozázname, v ktorom sa hovorí o teroristických hrozbách New Yorku, a že všetko prešetruje.

Videozáznam, ktorý je dlhý asi šesť minút, zahŕňa okrem iného zábery, ktoré ukazujú samovražedného atentátnika, ako sa pripravuje na útok. Sú tam tiež zábery Times Square a ďalších častí Manhattanu obľúbených medzi turistami. Väčšinu videa tvoria scény z Paríža a zábery prezidenta Françoisa Hollanda.

Islamský štát sa prihlásil k teroristickým útokom z minulého piatka v Paríži, pri ktorých pri streľbe a samovražedných útokoch v koncertnej sále, reštaurácii a futbalovom štadióne zahynulo 129 ľudí.

54 debata chyba
Viac na túto tému: #Vatikán #USA #Rím #Miláno #hrozba teroristických útokov #teror v Paríži