Fabius: Francúzsko vníma ústretovosť Ruska v Sýrii

Francúzsky minister zahraničných vecí Laurent Fabius vo štvrtok naznačil istú otvorenosť Ruska v boji proti extrémistickej skupine Islamský štát (IS), ktorej pozície v Sýrii začali bombardovať ruské lietadlá.

19.11.2015 10:03
francúzsko, minister zahraničných vecí, Fabius,... Foto: ,
"Je tu istá otvorenosť Rusov, ak to tak možno povedať," vyhlásil Fabius vo vysielaní rozhlasovej stanice a opäť zdôraznil, že "treba spojiť sily proti IS".
debata (63)

„Je tu istá otvorenosť Rusov, ak to tak možno povedať,“ vyhlásil Fabius vo vysielaní rozhlasovej stanice France Inter a opäť zdôraznil, že „treba spojiť sily proti IS“.

Rusko bolo doteraz terčom kritiky Západu a sýrskej opozície za to, že jeho lietadlá v Sýrii útočia aj na pozície povstalcov bojujúcich na strane umiernenej a Západom financovanej opozície. Moskva tieto obvinenia odmieta a opakovane vyzýva vypracovať zoznam povstaleckých skupín v Sýrii, ktoré treba považovať za teroristické. Vláda sýrskeho prezidenta Bašára Asada označuje za teroristov všetky protivládne povstalecké zoskupenia.

Krátko po atentátoch v Paríži z 13. novembra francúzski politici vo svojich prejavoch a reakciách upozorňovali na nutnosť spojiť sily v boji proti IS a vytvoriť jednotnú koalíciu.

Uviedol to aj prezident Francois Hollande, ktorý v pondelok vo Versailles v prejave k francúzskemu Kongresu avizoval, že sa v nasledujúcich dňoch stretne s prezidentmi USA a Ruska Barackom Obamom a Vladimirom Putinom, aby našli spoločnú stratégiu postupu v Sýrii a ťaženia proti IS.

„Potrebujeme spoločný postup všetkých tých, ktorí bojujú proti terorizmu,“ zdôraznil Hollande s tým, že Sýria sa stala jednou z najväčších zdrojov terorizmu vo svete.

Na vytvorenie jednotnej medzinárodnej koalície na boj proti IS vyzval aj bývalý francúzsky prezident a vodca francúzskych republikánov Nicolas Sarkozy.

„Musíme vyvodiť dôsledky zo situácie v Sýrii. V snahe zničiť Dáiš potrebujeme každého, aj Rusov,“ zdôraznil Sarkozy, ktorý v nedeľu po stretnutí s Hollandom vyhlásil, že v Sýrii by nemali byť dve koalície – jedna pod vedením USA a druhá ruská.

Obe tieto koalície deklarujú, že ich cieľom je zničenie IS, ale na jeho splnenie používajú rozdielne metódy a rozdielny je aj nich názor na spôsob, ako ozbrojený konflikt v Sýrii ukončiť.

Podľa Obamu sa Rusko musí vybrať, či podrží v Sýrii Asada

Rusko a Irán sa podľa Baracka Obamu musí rozhodnúť, či chcú podržať sýrskeho prezidenta Bašára Asada alebo „zachránia sýrsky štát“ tým, že nájdu sýrsku vládu, ktorá by mohla byť legitímna.

Americký prezident to podľa agentúry AP vyhlásil pri štvrtkovom stretnutí s kanadským premiérom Justinom Trudeauaom v rámci summitu Rady pre ekonomickú spoluprácu Ázie a Tichomoria (APEC) v Manile.

Obama dodal, že je nepredstaviteľné, že by bolo možné zastaviť sýrsku vojnu bez toho, aby sa Asad vzdal moci.

„Asad nemôže znova nadobudnúť legitimitu,“ uviedol šéf Bieleho domu. Jeho vyhlásenie prichádza v čase, keď Spojené štáty dúfajú, že Rusko by mohlo byť ústretovejšie k myšlienke budúcej Sýrie bez Asada.

63 debata chyba
Viac na túto tému: #Rusko #Barack Obama #Bašár al-Asad #Laurent Fabius #vojna v Sýrii