Príšery v Paríži. Narkoman prespal väčšinu dňa. Iného nadchla masakra

Náboženský fanatizmus ich priviedol až k samovražedným útokom. Kto boli radikálni moslimovia, ktorí v piatok rozpútali peklo v Paríži?

19.11.2015 12:00
debata (8)

Medzi viacerými sa nachádzal muž, ktorého bývalá manželka označila za narkomana, čo holdoval aj alkoholu. Iný sa stal ešte viac posadnutý džihádom, keď sa dozvedel o streľbe islamistov do karikaturistov; učiteľka pritom naňho bezvýsledne upozorňovala. Ďalší sa nevzdal nenávisti ani vtedy, keď za ním meral tisíce kilometrov cesty otec s prosíkajúcim listom od matky.

Fetujúci lenivec

Brahim Abdeslam bol príklad príživníka. Lenivý pohnúť prstom žil zo sociálnych dávok. „Spánok a fajčenie hašišu boli vlastne jeho najväčšie záľuby,“ prezradila denníku Daily Mail bývalá manželka Naima, ktorý s ním žila v rokoch 2006 – 2008.

Tvrdí, že prespal väčšinu dňa. Často pil vodku a pivo. V tej dobe nepatril k moslimom, ktorí vyznávajú svoju vieru. „Nikdy nešiel do mešity. Ramadán dodržiaval len preto, že to vyžadovala jeho rodina,“ poznamenala exmanželka.

Brahim Abdeslam
Brahim Abdeslam Brahim Abdeslam
Mesačnú podporu v nezamestnanosti vo výške tisíc eur Abdeslam využíval hlavne na drogy. V byte sa povaľoval, pozeral filmy a počúval arabský pop. Celý čas, čo žil spolu s Naimou, si nehľadal prácu napriek tomu, že bol vyučený elektrikár.

„Veľa fajčil hašiš a keď bol so mnou, dával si iba kokaín. Nechápala som,“ povedala pre britské noviny žena, ktorá žije v bruselskej štvrti Molenbeek. Dodala, že Abdeslam neprejavoval nijakú nenávisť k západnému svetu.

Mal však špinu za ušami už od detstva. „Keď mal 14 rokov, spolu s bratmi podpálil byt, v ktorom bývali s rodičmi. Silné plamene zničili aj susedný. Úrady pridelili rodine sociálny byt,“ napísal denník Derniere Heure. Pred šiestimi rokmi mu prišili na krk paragrafy. Ukradol osobné doklady.

Nezamestnaný Abdeslam sa neskôr postavil na vlastné nohy – stal sa prevádzkarom baru v Molenbeeku. V krčme sa však začalo ponúkať nielen to, čo je nápojovom lístku. Predávali sa v nej aj drogy. „Nájomníci bytov nad barom sa sťažovali na hluk a na zápach marihuany,“ uviedli noviny Le Parisien. Polícia vykonala raziu, pred dvomi týždňami úrady nariadili zatvoriť krčmu. Abdeslama, ktorý mal 31 rokov, však nezatkli, a tak sa mohol zapojiť do atentátov. Počas útokov sa odpálil pred kaviarňou.

Rýchlo sa radikalizoval

Bilal Hadfi mal tvár nevinného mladíka. Bol Francúz rovnako ako Abdeslam, ktorý žil v Belgicku. Médiá tvrdia, že francúzska tajná služba ho nemonitorovala, ale belgická mu venovala pozornosť.

„Na Facebooku mal zaradeného medzi priateľmi Aboua Isleyma, rodáka z Belgicka, ktorý bojuje v Sýrii za Islamský štát,“ upozornil denník Het Laatse Nieuws. Hadfi strávil krátky čas (zrejme niekoľko mesiacov v tomto roku) na sýrskom území okupovanom touto teroristickou organizáciou. „Vedeli sme, že bol v Sýrii, ale nevedeli sme, že sa vrátil do Európy,“ uviedol pre stanicu CNN belgický prokurátor Eric Van Der Sypt.

Bilal Hadfi
Bilal Hadfi Bilal Hadfi

O zvrhlosti Isleyma, ktorého 20-ročný Hadfi obdivoval a asi sa ním v Sýrii osobne spoznal, svedčí napríklad ohavná fotografia. Na Twitteri umiestnil snímku, na ktorej stojí usmiaty vedľa mŕtvoly so sťatou hlavou. „Nehľadám sobáš, ale smrť. Nemám ženu, len kalašnikov pod vankúšom,“ napísal Isleym na sociálnej sieti.

Isleym zjavne patril medzi inšpirácie Hadfiho. Pritom donedávna pôsobil normálne. Bývalí spolužiaci si ho pamätajú ako samotára, ale usmiateho. Chcel byť kamionista. Radikalizoval sa asi koncom minulého roku, prispel k tomu jeden imám. Rýchlo smeroval k horšiemu.

„Jeho názory začali byť viac extrémne po útokoch na redakciu satirického časopisu Charlie Hebdo v januári tohto roku. Upozornila som kolegov, ale vedenie školy neurobilo nič,“ posťažovala sa učiteľka Sara Stacinová stanici VRT News. Povedala o ňom, že napríklad vychvaľoval, že teroristická skupina Boko Haram obsadila v Nigérii viac územia.

„Zlyhal systém. Boli sme príliš opatrní, báli sme sa ukazovať prstom na moslimov,“ zhodnotila Stacinová postoj školy. Mladý radikál už na jar odišiel do Sýrie, čiže krátko po masakre v Charlie Hebdo.

Hadfi, mimochodom, veľký fanúšik futbalu, dostal za úlohu preniknúť ako samovražedný atentátnik na futbalový zápas medzi Francúzskom a Nemeckom. Našťastie nemal vstupenku, neprešiel cez vchod a tak sa odpálil v okolí štadióna.

Nepresvedčil syna

Aj ďalší samovražedný útočník pochádzal z Francúzska. Samy Amimour, ktorý mal 28 rokov, vraždil na koncerte v divadle Bataclan. Keď protiteroristické komando vtrhlo do sály, odpálil sa. Aj on sa pridal k Islamskému štátu v Sýrii a potom prišiel zabíjať do Paríža.

Amimour sa radikalizoval v mešite vo Francúzsku. „Zložil maturitu z humanitných predmetov a zanechal školu. Väčšinu času potom trávil doma na internete. Fascinovali ho videá bradatých kazateľov,“ zdôveril sa novinám Le Monde jeho 67-ročný otec Mohamed Amimour. Jeho syn sa rok a štvrť živil ako šofér autobusu. Rozhodol sa odísť zo zamestnania a vybral sa do zahraničia za islamistami.

Samy Amimour
Samy Amimour Samy Amimour

Otec sa márne pokúsil presvedčiť syna, aby odišiel od Islamského štátu. V júni 2014 za ním odcestoval do Sýrie. Zaplatil prevádzačom, aby ho odviezli mikrobusom cez turecké hranice. Ďalší cestujúci sa išli pridať k Islamskému štátu. „Po príchode tlieskali. Vítali ich bradatí muži, ktorý vítali nových džihádistov výkrikmi Alah akbar!“ povedal pre Le Monde.

Keď sa stretol so synom, nechcel mu prezradiť, kde utrpel zranenia a či to bolo v boji. Pôsobil odmerane. Otec Mohamed dal synovi Samymu list od matky. Syn bol neoblomný. Zostal v radoch Islamského štátu.

© Autorské práva vyhradené

8 debata chyba
Viac na túto tému: #teroristi #útoky v Paríži