Samovražedná atentátnička v Paríži je nová hrozba pre Európu

Desivé prvenstvo, ktoré naháňa viac strachu. Počas stredajšieho záťahu proti teroristom v Paríži sa vyhodila do vzduchu žena.

19.11.2015 14:00
debata (75)

„Bolo to výnimočné. Už netreba hľadať len mužov – ukázalo sa, že aj ženy môže byť odhodlané, čo výrazne sťaží prácu tajnej služby a polície,“ zdôraznil pre stanicu LCI Bernard Thellier, bývalý vyjednávač elitného oddielu francúzskej armády, keď komentoval odpálenie sa ženy vo veste s výbušninami.

Keď Islamský štát vezme do svojich radov džihádistky, ktoré túžia stať sa mučeníčkami, znamená to, že hranice sa výrazne prekročili.
Claude Moniquet, odborník na boj proti terorizmu

Náboženská fanatička sa volala Hasna Aitboulahcenová. „Mala 26 rokov. Vie sa o nej, že do roku 2012 pracovala v jednej stavebnej firme,“ uviedla LCI. Stanica upozornila, že išlo o sesternicu Abdelhamida Abaaouda, strojcu piatkových atentátov v Paríži.

„Samovražedné atentátničky uskutočňujú útoky v Čečensku alebo v Palestíne, ale zakaždým sú to vdovy živené myšlienkou pomsty, majú zvláštne postavenie v rodine,“ poznamenal pre RFI bezpečnostný analytik Grégory Robin.

Čečenské teroristky sú známe pod prezývkou čierne vdovy. Sú ochotné zabíjať aj za cenu straty vlastného života, aby pomstili smrť manžela, otca alebo brata, ktorí padli v boji.

Zamiešané v dave

Je možné, že teroristická skupina, v ktorej bola samovražedná atentátnička, plánovala útoky v parížskej obchodnej štvrti La Défense. Moslimská žena by v čase mimoriadnych bezpečnostných opatrení určite nevzbudzovala takú pozornosť ako muž.

„Islamský štát začal od roku 2013 zriaďovať ženské strediská. Z praktických dôvodov ženy priťahujú na seba menej pozornosti,“ povedal pre stanicu RTL Mathieu Guidere, odborník na arabský svet.

Na nový hrozný fenomén poukázala aj Carole Andréová-Dessornesová, ktorá sa zaoberá témou samovražedných mučeníčok. „Je ťažké predstaviť si, že nejaká žena by dokázala spáchať taký nihilistický zločin,“ podotkla pre portál Madame Figaro v narážke na podcenenie možnosti, že by sa našla fanatická moslimka, ktorá sa odpáli.

Andréová-Dessornesová naznačila, že sesternica obávaného teroristu sa zrejme radikalizovala do nepríčetnosti v zahraničí: „Tie, čo sa pridávajú k Islamskému štátu, sú v mladom veku. Bývajú to mladé ženy, ktoré odídu do Sýrie.“

Nebezpečný krok

Claude Moniquet, odborník na boj proti terorizmu, pripomenul, že existuje výrazne odlišný postoj k ženám medzi Al-Kajdá a Islamským štátom. Prvá teroristická organizácia k nim totiž pristupuje pohŕdavo.

„Al-Kajdá väčšinou odmietala spolupracovať so ženami, pretože podľa nej to nie je nábožensky možné – ženy vníma ako druhoradé v porovnaní s mužmi. Poslanie ženy z pohľadu Al-Kajdá spočíva v propagande,“ poznamenal Moniquet pre LCI.

Expert upozornil, že stredajší prípad mení situáciu: „Islamský štát na rozdiel od Al-Kajdá nepozná limity. Keď vezme do svojich radov džihádistky, ktoré túžia stať sa mučeníčkami, znamená to, že hranice sa výrazne prekročili.“ Naopak, kým Európa teraz spoznala prvý prípad odpálenej samovrahyne, v Nigérii sa stávajú také hrozné veci. Tamojšia teroristická skupina Boko Haram využíva na samovražedné atentáty často ženy – stoja približne za tretinou takýchto útokov.

Dôsledky sily propagandy a vymývania mozgov sú však nielen stopercentne príznačné pre rodené moslimky. Pred desiatimi rokmi otriasol civilizovaným svetom prípad mladej Belgičanky, ktorá prestúpila na islam. Muriel Degauqueová v novembri 2005 napadla v Iraku americký vojenský konvoj ako samovražedná atentátnička.

© Autorské práva vyhradené

75 debata chyba
Viac na túto tému: #samovražedná atentátnička #útoky v Paríži