Vstup do schengenskej zóny bude zložitejší

Aj obyvatelia Európskej únie sa budú musieť pripraviť na prísnejšie kontroly pri vstupe do schengenskej zóny voľného pohybu osôb.

19.11.2015 15:00
debata (22)

Podľa britského denníka Guardian o tom budú zajtra na mimoriadnom zasadnutí rokovať ministri vnútra Európskej únie. Noviny sa pritom odvolávajú na návrh, ktorý po útokoch v Paríži plánuje predložiť Francúzsko.

Má to však byť ukážka toho, že Európska únia nie je len diskusný klub, ale aj politická únia. Jej členovia majú povinnosť vzájomných garancií v oblasti obrany.
Sven Biscop, Kráľovský inštitút pre medzinárodné vzťahy

Údajne sa pôvodne malo na schôdzke hovoriť aj o uzatváraní vnútorných hraníc európskej zóny voľného pohybu ľudí a tovaru. Uviedol to denník Daily Telegraph. Nič také však asi nakoniec na stole nebude. „Mnohé krajiny by s tým určite mali problém,“ uviedol pre Pravdu vysokopostavený diplomatický zdroj z Bruselu, ktorý si neželal byť menovaný.

Paríž však bude žiadať, aby boli cestujúci pri vstupe do Schengenu podrobení prísnejšej kontrole dokladov a totožnosti. Guardian predpokladá, že to pre ľudí predĺži čas, ktorý strávia na vstupných kontrolách.

Hlavným dôvodom tohto opatrenia sú zahraniční bojovníci. Teda ľudia z Európy, ktorí sa pridali k Islamskému štátu či Al-Kajdá. Hoci mnohých z nich monitorujú tajné služby, podľa odhadov ide o tisíce obyvateľov EÚ. Majú teda k dispozícii európsky pas a ich návrat na Západ je tak pomerne jednoduchý.

Francúzsko chce podľa Guardianu tiež žiadať o urýchlené prijatie opatrení, ktoré povedú k výmene informácií o cestujúcich v leteckej doprave v rámci EÚ. Rovnako Paríž chce tvrdšie pravidlá pri predaji zbraní a detailnejšie monitorovanie elektronických peňažných prevodov.

Je jasné, že Paríž bude ďalej tlačiť aj na sprísnenie ochrany vonkajšej schengenskej hranice. Francúzi chcú v Grécku rozmiestenie pohraničných tímov. Atény sa však tomu zatiaľ bránia, lebo je to zásah do ich suverenity v citlivej oblasti bezpečnosti. Je však možné, že Paríž bude žiadať aj vytvorenie spoločných pohraničných jednotiek EÚ s väčšími právomocami.

V najbližších dňoch budú pokračovať aj rokovania, aká bude úloha jednotlivých štátov EÚ pri podpore Francúzska. Paríž využil klauzulu Lisabonskej zmluvy, podľa ktorej krajina v prípade útoku na ňu môže požiadať o pomoc ostatných.

„Je to symbolický krok. Má to však byť ukážka toho, že Európska únia nie je len diskusný klub, ale aj politická únia. Jej členovia majú povinnosť vzájomných garancií v oblasti obrany,“ reagoval pre Pravdu Sven Biscop z Kráľovského inštitútu pre medzinárodné vzťahy v Bruseli.

„Z vojenského hľadiska to však v praktickej oblasti nebude znamenať až tak veľa. Do operácie proti Islamskému štátu sa viaceré krajiny zapojili už v roku 2014. Je to precedens do budúcnosti v oblasti kooperácie medzi policajnými zložkami a tajnými službami krajín únie,“ vysvetlil expert.

Čo sa týka výmeny spravodajských informácií, tak Francúzsko bude pravdepodobne ešte užšie spolupracovať s Five Eyes. Takto sa nazýva dohoda medzi tajnými službami USA, Británie, Kanady, Austrálie a Nového Zélandu. Paríž by mal mať lepší prístup k informáciám, ktoré má týchto päť krajín k dispozícii. Hoci je Francúzsko pre všetkých spojencom, je skôr zvykom, že Five Eyes si vymieňa poznatky hlavne medzi sebou.

© Autorské práva vyhradené

22 debata chyba
Viac na túto tému: #Európska únia #schengen #hraničné kontroly