Francúzski poslanci súhlasili s predĺžením výnimočného stavu

Dolná komora francúzskeho parlamentu, Národné zhromaždenie, vo štvrtok podľa očakávania schválila predĺženie výnimočného stavu vo Francúzsku o tri mesiace.

19.11.2015 11:13 , aktualizované: 12:49
Manuel Valls Foto: ,
Francúzsky minister vnútra Manuel Valls.
debata (7)

Na Twitteri to oznámil denník Le Figaro. V piatok bude o tomto mimoriadnom opatrení, ktoré dáva polícii a úradom väčšie právomoci, hlasovať tiež Senát.

Francúzsky premiér: Teroristi môžu použiť chemické zbrane

Teroristi môžu proti Francúzsku udrieť chemickými a biologickými zbraňami. Vo štvrtok to vo francúzskom parlamente vyhlásil premiér Manuel Valls. Národné zhromaždenie, dolná komora parlamentu, vo štvrtok hlasuje o trojmesačnom predĺžení výnimočného stavu, ktorý vyhlásili po piatkových teroristických útokoch v Paríži.

„Vieme, že existuje hrozba chemických či biologických zbraní,“ povedal Valls. „Teroristi zaútočili na Francúzsko nie kvôli tomu, čo robí v Iraku a v Sýrii, ale kvôli tomu aké je,“ dodal.

Valls vyzval poslancov, aby predĺžili trvanie výnimočného stavu, ktorý napríklad umožňuje polícii vykonávať razie bez súdnych povolení. Očakáva sa, že dolná komora toto mimoriadne opatrenie schváli a v piatok o ňom bude hlasovať Senát, teda horná komora.

Výnimočný stav bezprostredne po sérii atentátov ešte v piatok vyhlásil prezident François Hollande; platnosť tohto opatrenia je obmedzená na dvanásť dní a jeho predĺženie na štvrť roka je podmienené súhlasom parlamentu.

Francúzske úrady medzitým pokračujú v identifikovaní tiel dvoch radikálov, ktorí zahynuli pri stredajšej policajnej razii na parížskom predmestí Saint-Denis. Špekuluje sa, že jedným z nich by mohol byť Belgičan marockého pôvodu Abdelhamid Abaaoud, ktorý údajne stojí za piatkovým masakrom v metropole; tieto útoky si vyžiadali 129 ľudských životov a stovky ľudí utrpeli zranenia.

Druhým mŕtvym, ktorý zahynul pri stredajšej policajnej akcii, je podľa médií Abaaoudova sesternica Hasna Aitboulahcenová, ktorá na svojom tele odpálila nálož.

Francúzske ministerstvo vnútra ani parížska prokuratúra zatiaľ totožnosť mŕtvych zo stredy neoznámili, oba úrady uviedli, že ich identita je stále nejasná. Jean-Michel Fauverge, ktorý je šéfom jednej zo zvláštnych policajných jednotiek, o jednom z tiel povedal, že bolo vo veľmi zlom stave.

„Telo bolo zohavené, pravdepodobne od granátov,“ povedal. Naďalej sa čaká na zverejnenie identity ôsmich ľudí, ktorých polícia v Saint-Denis zadržala. Parížsky prokurátor Francois Molins už uviedol, že medzi nimi nie sú Abaaoud ani Salah Abdeslam, ktorý sa na atentátoch v metropole podieľal.

7 debata chyba
Viac na túto tému: #teroristi #chemické zbrane #Manuel Valls #teror v Paríži