Terorista, ktorý je pravdepodobne strojcom útokov v Paríži, je mŕtvy

Francúzsky prokurátor potvrdil, že pravdepodobný strojca piatkových teroristických útokov v Paríži Abdelhamid Abaaoud zahynul počas stredajšej policajnej razie na parížskom predmestí Saint-Denis.

19.11.2015 13:43 , aktualizované: 15:55
Abdelhamid Abaaoud, terorista Foto:
Na archívnej snímke Abdelhamid Abaaoud, terorista, ktorý zosnoval útoky v Paríži.
debata (63)

Parížska prokuratúra uviedla, že identita muža bola potvrdená podľa odtlačkov prstov. Premiér Manuel Valls podľa agentúry AFP vyhlásil, že neutralizáciu mozgu atentátov víta.

Abaaoudovu smrť považuje za úspech aj francúzsky odborník na boj s terorizmom Mathieu Guidere. V rozhovore pre televíziu BFMTV upozornil, že Abaaoud „nie je hocikto, je to vojenský veliteľ, znalec svojho remesla, veľmi dôležitý muž v sieti frankofónneho džihádizmu. Je to (jeho smrť) veľká úľava pre všetkých, ktorí pracujú v tejto sfére (boja s terorizmom)“.

Pri policajnom zásahu v parížskej štvrti Saint-Denis zomreli dvaja ľudia: žena, ktorá na sebe odpálila samovražednú vestu, a ako sa po skončení identifikácie mŕtvych potvrdilo, Abaaoud. Podľa prokuratúry nie je zatiaľ jasné, ako Abaaoud pri razii zahynul. Niektoré informácie hovoria o tom, že sa sám odpálil.

Samovražedná atentátnička bola podľa polície Abaaoudova sesternica Hasna Aitboulahcenová. Dvadsaťšesťročná Aitboulahcenová, ktorej fotografie zverejnila belgická tlač, sa pri stredajšom policajnom zásahu podľa britskej tlače objavila v okne a kričala o pomoc. Policajti ju vyzvali, aby zostala na mieste, inak budú strieľať. Pri ďalšom policajnom útoku na nich údajne strieľala zo samopalu a potom na svojom tele odpálila trhavinu.

Ľudia z okolia ju popisujú skôr ako extrovertku, ktorá sa nevyhýbala alkoholu a nosila kovbojský klobúk. Po tom, čo sa začala zaujímať o džihád, sa pokúsila dostať do Sýrie za Islamským štátom, ale nepodarilo sa jej to. Francúzska tajná služba i polícia ju sledovali. Podľa francúzskych policajných zdrojov opakovane ponúkala svoje služby pre teroristické atentáty vo Francúzsku.

Jej rodina prišla do Francúzska v roku 1973 z Maroka. Práve marocká tajná služba podľa denníka Le Monde Francúzov na Aitboulahcenovú a na miesto, kde sa zdržiava, upozornila.

Abaaoud, známy tiež ako „Abou Omar Belgičan“, sa pridal k Islamskému štátu v roku 2013. Sám sa prezentoval ako „emir belgických džihádistov“.

Vlani chcel „terorizovať križiakov bojujúcich proti moslimom“ a verboval preto v Európe džihádistov. A teraz stál údajne za teroristickými útokmi v Paríži, ktoré si v piatok 13. novembra vyžiadali 129 mŕtvych a ku ktorým sa prihlásila radikálna sunnitská organizácia Islamský štát (IS), ovládajúca veľké územia Iraku a Sýrie.

Abaaoud patril k najvýznamnejším náborárom IS v Belgicku. Pred dvoma rokmi regrutoval aj svojho trinásťročného brata Júnisa, ktorý je označovaný za „najmladšieho džihádistu sveta“ a ktorého podľa niektorých zdrojov zabili. Tento rok v lete Abaaouda belgický súd v neprítomnosti za nábory hrdlorezov pre IS odsúdil na 20 rokov väzenia.

Abaaoud sa narodil v roku 1987 v Bruseli v marockej rodine (jeho otec prišiel do Európy v roku 1975), používal aj mená abú Umar Súsí (podľa oblasti na juhozápade Maroka, odkiaľ rodina pochádzala) alebo abú Umar Baldžíkí (abú Umar „Belgičan“) . Jeho otec vlastní dva obchody s oblečením, kde mali pracovať aj jeho synovia.

Abdelhamid Abaaoud vyrastal aj so svojimi piatimi súrodencami v bruselskej štvrti Molenbeek, teraz známej ako jedna z európskych liahní islamských radikálov. Chodil na prestížnu strednú školu Saint-Pierre d Uccle na juhu Bruselu, z ktorej ho po čase vylúčili kvôli disciplinárnym priestupkom.

Neskôr skončil kvôli ozbrojeným lúpežiam vo väzení. Práve tam sa mal v roku 2010 zoznámiť so Sálihom Abdeslamom, ktorý podľa médií prenajal vozidlo Volkswagen Polo, ktoré v piatok k parížskejkon­certnej sále Bataclan doviezlo troch samovražedných útočníkov.

„Mali sme pekný život, dokonca by som povedal, že fantastický. Abdelhamid bol slušný chlapec a dobrý obchodník. Potom zrazu odišiel do Sýrie. Stále sa sám seba pýtam, čo viedlo k jeho radikalizácii. Odpoveď doteraz nepoznám,“ povedal o ňom tento rok v januári jeho otec Umar. V roku 2013 Abaaoud odišiel bojovať po boku radikálov do Sýrie. Vlani v marci sa na internete objavilo video, v ktorom Abdelhamid Abaaoud riadi pick-up a ťahá za sebou do hromadného hrobu štyri zohavené telá.

Potom sa vrátil do Belgicka, stal sa náborárom IS. V Európe plánoval alebo sa údajne podieľal na niekoľkých teroristických útokoch: v apríli sa podarilo polícii zmariť chystaný teror v kostole v parížskej štvrti Villejuif, v auguste bol údajne zapletený do útoku vo francúzskom vlaku idúcom z Amsterdamu do Paríža, ktorý však zmarili traja americkí vojaci náhodne cestujúci vo vlaku.

Tento rok v januári, týždeň po útokoch na parížsku redakciu časopisu Charlie Hebdo, podnikla belgická polícia na Abaaoudovu teroristickú bunku raziu, pri ktorej zastrelila dvoch jeho spolupáchateľov. Abaaoud zmizol; neskôr sa vraj jeho stopa objavila v Grécku.

Vo februári s ním uverejnili rozhovor noviny IS Dábik, ktorých názov je odvodený od mesta v dnešnej severnej Sýrii, kam prorok Mohamed umiestnil rozhodujúcu bitku medzi armádami islamu a Ríma. „Moslimský svet by sa nemal báť nafúkaných križiackych tajných služieb,“ povedal Abaaoud, ktorý zároveň tvrdil, že sa mu podarilo operovať belgickej tajnej službe priamo pod nosom a priviesť do Belgicka dvoch spolubojovníkov, aby „terorizovali križiakov bojujúcich proti moslimom“.

Abdelhamidov otec sa syna medzitým verejne zriekol. „Hanbím sa za svojho syna. Zničil nám životy. Prečo by, v mene Boha, mal zabíjať nevinných Belgičanov? Naša rodina vďačí tejto krajine za všetko,“ vyhlásil po januárovej razii.

63 debata chyba
Viac na túto tému: #útoky v Paríži #Abdelhamid Abaaoud