Sobotka: Česko zrejme využívajú teroristi ako tranzitnú krajinu

Teroristi a ich komplici využívajú zrejme územie Českej republiky na tranzit pri cestách do západnej Európy. Vyhlásil to dnes počas návštevy Aera Vodochody predseda vlády ČR Bohuslav Sobotka, ktorý sa pri tom odvolal na informácie tajných služieb.

19.11.2015 20:29
ČR Praha voľby parlamentné ČSSD Foto: ,
Český premiér Bohuslav Sobotka.
debata (14)

Podľa jeho slov práve z nich vyplýva, že Praha a ČR sú využívané ako tranzitná lokalita, avšak nie je to iba otázka Česka, informovali české elektronické médiá.

Francúzske justičné zdroje dnes informácie českej strany nepriamo potvrdili, keď uviedli, že jeden z francúzskych džihádistov, ktorý sa do krajiny vrátil zo Sýrie v priebehu leta, pri výsluchu uviedol, že mu údajný strojca teroristických útokov z Paríža z 13. novembra Abdelhamid Abaaoud odporučil cestovať práve cez Prahu, aby sa vyhol odhaleniu.

Český premiér sa domnieva, že ide o reakciu na fakt, že je ČR bezpečnou krajinou. Práve také môžu byť vytipované na tranzit, pretože cestujúci z nich môžu byť vnímaní ako menej nápadní ako tí, ktorí prichádzajú z krajín zmietaných terorizmom.

Polícia ČR a spravodajské služby krajiny intenzívne spolupracujú, uviedol Sobotka. ČR je podľa neho v stave monitorovať aktivity teroristov a tak nie je potrebné zatvárať hranice, budovať ploty, pretože je možné sledovať teroristov s využitím moderných technológií.

14 debata chyba
Viac na túto tému: #Česko #teroristi #Bohuslav Sobotka #útoky v Paríži