Americká snemovňa odhlasovala obmedzenia v prijímaní utečencov

Americká Snemovňa reprezentantov vo štvrtok zasadila ranu prezidentovi Barackovi Obamovi, keď ignorovala jeho vyhrážku vetom a hladko schválila republikánsky návrh zákona, ktorý kladie nové prekážky sýrskym a irackým utečencom pokúšajúcim sa dostať do Spojených štátov.

19.11.2015 22:12
debata (87)

Informovali o tom agentúry AP a Reuters.

Návrh zákona v dolnej komore amerického Kongresu prešiel pomerom hlasov 289 k 137. Členovia snemovne hlasovali zväčša podľa príslušnosti k politickej strane, ale našli sa aj demokrati, čo sa vzopreli línii svojej strany.

Predstavitelia Bieleho domu navštívili Kongres a lobovali medzi demokratmi, aby hlasovali proti tejto legislatíve. Až desiatky z nich sa však nakoniec pridali k republikánom a podporili ich návrh.

Obmedzenia by v prípade vstupu do platnosti pozastavili príchod sýrskych a irackých utečencov do USA na celé mesiace až roky.

Republikáni vyhlásili, že prísnejšie obmedzenia sú po minulotýždňových parížskych útokoch potrebné. Obama a väčšina demokratov tvrdia, že systém je už bezpečný a Spojené štáty by nemali upúšťať od svojej tradície prijímania utečencov.

Legislatíva posilňuje bezpečnostné kontroly sýrskych utečencov a zastavuje Obamov program, podľa ktorého by USA mali na budúci rok prijať 10 000 týchto utečencov. Snemovňa sa teda postavila proti prezidentovej vyhrážke vetom.

87 debata chyba
Viac na túto tému: #USA #utečenci #Snemovňa reprezentantov