Kerry: IS sme schopní zneškodniť rýchlejšie než Al-Kajdá

Americký minister zahraničných vecí John Kerry vo štvrtok vyhlásil, že Spojené štáty sú schopné "zneškodniť" militantnú organizáciu Islamský štát (IS) omnoho rýchlejšie, než v prípade siete Al-Kajdá. Citovala ho agentúra Reuters.

20.11.2015 07:33
debata (98)

„Chystáme sa poraziť Dáiš. Vždy sme však vraveli, že to zaberie nejaký čas,“ uviedol Kerry, ktorý použil alternatívny názov označujúci militantnú organizáciu Islamský štát.

„Boj proti Al-Kajdá sme začali v roku 2001 a trvalo nám pekných pár rokov, kým sme boli schopní odstrániť Usámu bin Ládina ako aj ďalších členov vedenia… Dúfame, že v prípade Dáišu sa nám to podarí oveľa rýchlejšie a domnievame sa, že sme toho schopní,“ dodal.

Riaditeľ amerického Federálneho úradu pre vyšetrovanie (FBI) James Comey vo štvrtok zároveň uviedol, že Spojené štáty podľa neho nečelia žiadnej hrozbe útoku podobného tým, aké sa odohrali minulý týždeň v Paríži. Američanov však vyzval, aby boli ostražití.

„Nie sme si vedomí akejkoľvek hrozby útoku parížskeho typu a nevidíme vôbec žiadnu spojitosť medzi útočníkmi z Paríža a Spojenými štátmi,“ povedal Comey.

98 debata chyba
Viac na túto tému: #USA #john kerry #Islamský štát #IS