Zástupcovia KĽDR a Južnej Kórey budú rokovať o zmiernení napätia

Zástupcovia KĽDR a Južnej Kórey budú budúci štvrtok rokovať o zmiernení napätia na Kórejskom polostrove. Usporiadanie schôdzky navrhol Pchjongjang a Soul jeho ponuku prijal, napísala agentúra Reuters. Vzťahy medzi oboma krajinami sú dlhodobo zlé, v auguste sa však kvôli sporu na hraniciach ešte viac vyhrotili. Chystané rokovanie by podľa agentúry AFP mohlo pripraviť schôdzku popredných činiteľov, prvú od spomínaného letného konfliktu.

20.11.2015 08:50
debata

Podľa informácií oficiálnej severokórejskej agentúry KCNA navrhol Pchjongjang stretnutie vo štvrtok 26. novembra vo vojenskom pásme na hranici medzi oboma štátmi. Južná Kórea už potvrdila, že na návrh severného suseda pristupuje.

Cieľom rokovania bude pripraviť schôdzku vládnych činiteľov, ktorú sa Pchjongjang aj Soul zaviazali usporiadať v rámci upokojenia napätej situácie. Juhokórejskí predstavitelia podľa AP uviedli, že pracovné stretnutie Soul ponúkol už trikrát, nakoniec však KĽDR prišla s vlastným návrhom.

Augustová kríza vyústila do vzájomného ostreľovania štátov, ktoré sú formálne stále vo vojnovom stave, pretože vojnový konflikt z rokov 1950 až 1953 skončil len prímerím, nie mierovou dohodou. Severokórejská armáda koncom augusta vypálila raketu na reproduktor, z ktorého Soul vysielal svoju propagandu. Južná Kórea odpovedala delostreleckou paľbou.

Pred mesiacom bolo prvým prejavom snahy o znižovanie napätia stretnutie rodín z oboch krajín, ktoré vojna v 50. rokoch rozdelila.

debata chyba
Viac na túto tému: #KĽDR #Južná Kórea