Väčšina Američanov nechce sýrskych utečencov

Guvernéri minimálne 30 amerických štátov sú proti prijímaniu sýrskych utečencov. Pôvodný plán demokratického prezidenta Baracka Obamu bol, že Spojené štáty zoberú na svoje územie 10-tisíc ľudí. Po teroristických tokoch v Paríži, ktoré si vyžiadali minimálne 129 obetí, sa však proti tomu búria najmä republikáni. Obama má však odporcov aj vo vlastnej strane.

20.11.2015 13:00
debata (32)

A nadšení nie sú ani bežní Američania. Až 53 percent z nich v prieskume agentúry Bloomberg povedalo, že sýrski utečenci by do USA nemali prísť. Z opýtaných 11 percent schvaľuje ich presídlenie, ale iba ak to budú kresťania. Iba 28 percent obyvateľov USA uviedlo, že by sa v pláne prijať sýrskych utečencov malo pokračovať.

Návrh zákona v dolnej komore amerického Kongresu prešiel pomerom hlasov 289 k 137. Členovia snemovne hlasovali zväčša podľa príslušnosti k politickej strane, ale našli sa aj demokrati, čo sa vzopreli línii svojej strany. Obmedzenia by v prípade vstupu do platnosti pozastavili príchod sýrskych a irackých utečencov do USA na celé mesiace až roky.

Podľa agentúry AP by však podľa zákona mala byť za preverovanie zodpovedná FBI. Od nej by každý utečenec mal dostať certifikát, že nie je hrozbou pre národnú bezpečnosť. Zároveň by sa za neho malo zaručiť aj ministerstvo domácej bezpečnosti a úrad riaditeľa amerických tajných služieb.

Prezident Obama oznámil, že takúto legislatívu bude vetovať. Zároveň označil za hanebné názory, že USA by mali prijať len kresťanských utečencov.

"Je to hystéria a zveličovanie rizika,“ tvrdí Obama. "Zatvárať dvere pred utečencami by bolo zradou našich najzákladnejších hodnôt. Toto nie sme my. A neurobíme to,“ uviedol na sociálnej sieti Twitter americký prezident.

Olej do ohňa debaty prilialo aj zadržanie piatich Sýrčanov, ktorí sa chceli dostať do USA. Chytili ich ešte na území Hondurasu, keďže mali falošné grécke pasy. Úrady potvrdili, že nešlo o príslušníkov žiadnej teroristickej organizácie.

Problémom pri diskusii o utečencoch v USA je aj fakt, že na budúci rok sa konajú v krajine prezidentské voľby. Miliardár Donald Trump tvrdí, že keď sa mu podarí získať Biely dom, sýrskych utečencov pošle preč. Kontroverzný podnikateľ má podľa súčasných prieskumov najväčšiu šancu, že v Republikánskej strane vyhrá prezidentskú nomináciu.

"Je to prispôsobovanie sa verejnej mienke,“ zhodnotil pre Pravdu diskusiu politológ Matthew Eshbaugh-Soha zo Severotexaskej univerzity.

"USA ročne prijmú takmer 70-tisíc utečencov, aj z moslimských krajín, ako sú Irak a Somálsko. Len verejnosť sa o detaily nezaujímala,“ pripomenul pre Pravdu expert na migráciu Néstor Rodríguez z Texaskej univerzity v Austine. "Novým prvkom je politická kampaň. Republikánski lídri urobia všetko, aby oponovali Obamovi,“ tvrdí Rodríguez.

© Autorské práva vyhradené

32 debata chyba
Viac na túto tému: #USA #plán #prerozdelenie utečencov #útoky v Paríži