Merkelovej pomáha, že Nemci majú radi konsenzus

Nemci nemajú radi konfrontáciu a aj vďaka tomu môže kancelárka Angela Merkelová v nedeľu osláviť desiate výročie vo funkcii. Pre mnohých je totiž stelesnením umiernenosti. Povedal to politológ Herfried Münkler z berlínskej Humboldtovej univerzity.

20.11.2015 10:04
debata (5)
Nemecká kancelárka Angela Merkelová v nedeľu... Foto: Reuters, POOL
Merkelová, Nemecko Nemecká kancelárka Angela Merkelová v nedeľu oslávi desiate výročie vo funkcii.

Ďalší analytici však Merkelovej túto umiernenosť vyčítajú, pretože podľa nich za celú dobu svojej vlády neprišla so žiadnym strategickým projektom, na rozdiel od väčšiny svojich predchodcov. Kontroverzie okolo Merkelovej vznikli až v posledných mesiacoch v súvislosti s utečeneckou krízou.

„Nemci túžia po umiernenosti. Môže to byť aj dôsledok prevratných zmien v posledných desaťročiach,“ povedal Münkler. Pripomenul, že za posledných 25 rokov sa zrútila železná opona, Nemecko sa zjednotilo, prijalo spoločnú európsku menu a muselo sa vysporiadať s finančnou krízou. „Merkelová túto umiernenosť stelesňuje, a to môže byť rozhodujúce pre jej politický úspech,“ dodal.

Na rozdiel od svojho predchodcu Gerharda Schrödera vystupuje Merkelová ako človek, ktorý hľadá dohodu a nepretlačuje vždy svoje vlastné záujmy. Zrejme aj preto sa podľa Münklera takmer neobjavovali útoky proti nej. V pravidelných prieskumoch Politbarometer, ktoré si každý mesiac zadáva televízia ZDF, prevažuje od nástupu Merkelovej do vlády pozitívne hodnotenie jej práce nad negatívnym.

„Kancelárka zhody“, ako Merkelovú niekedy prezývajú médiá, je v čele vlády dlhšie ako väčšina jej predchodcov. Analytik René Pfister však upozorňuje, že za väčšinu svojho funkčného obdobia neprišla so žiadnym strategickým projektom. Pritom napríklad Konrad Adenauer (vládol 1949–63) už dva roky po vstupe do úradu položil základ súčasnej Európskej únie vytvorením Európskeho spoločenstva uhlia a ocele. Willy Brandt (1969–74) týždeň po zložení prísahy začal novú politiku voči komunistickej Nemeckej demokratickej republike, Helmut Kohl (1982–98) doviedol Nemecko k zjednoteniu a Schröder (1998–2005) presadil hospodárske reformy, ktoré postavili Nemecko na nohy po ekonomickom prepade na prelome tisícročí.

„Vznikol obraz kancelárky, ktorá Nemcom nedodáva odvahu k veľkým veciam, ale len dobre riadi krajinu,“ uviedol analytik Pfister. „Obdobie vlády Merkelovej tak pripomína sledovanie (seriálu) Miesto činu v nedeľu večer. Je to len málo napínavé, ale všetci si na to zvykli a nechcú prepínať inam,“ podotkol analytik.

Podľa Münklera sa postupom času stala pozícia Merkelovej neotrasiteľnou a Nemci si bez ohľadu na svoje politické presvedčenie nevedia predstaviť iného kancelára. „Merkelovej vyhovuje, že už druhýkrát za tri volebné obdobia vládne vo veľkej koalícii so sociálnou demokraciou, ktorá je naľavo od nej. CDU je naopak napravo od svojej vlastnej kancelárky, a tá tak môže robiť to, čo vie najlepšie – vyvažovať,“ povedal.

Kritika na adresu Merkelovej začala zaznievať až v posledných mesiacoch v súvislosti s utečeneckou krízou. Kancelárka v nej apeluje na morálne hodnoty a niekoľkokrát zopakovala, že právo na azyl nepozná hornú hranicu a že nie je možné Nemecko uzavrieť pred utečencami. Jej posolstvo „zvládneme to“ postavilo Merkelovú proti časti vlastnej strany, ktorej preferencie kvôli utečeneckej kríze klesajú. Radikálni odporcovia imigrácie kancelárku na demonštráciách označujú za vlastizradkyňu.

Münkler a Pfister sa zhodujú na tom, že v súčasnosti sa nedá odhadnúť, aký vplyv bude mať utečenecká kríza na politickú kariéru Merkelovej. Do parlamentných volieb zostávajú ešte dva roky. „Nemôžeme však očakávať, že by Merkelová sama odstúpila,“ je presvedčený Münkler. „Pokiaľ nebude zvrhnutá, bude určite vo funkcii pokračovať,“ povedal.

5 debata chyba
Viac na túto tému: #Nemecko #Angela Merkelová