Bosnu zasiahol teror. Islamista zabil vojakov

Dvaja zabití vojaci, niekoľko zranených a páchateľ, ktorý si vzal život, keď v obkľúčení odpálil výbušninu. Hrozby islamistov, že udrú aj na Balkáne, sa naplnili. Bosnianska prokuratúra oznámila, že útok vyšetruje ako teroristický akt.

20.11.2015 11:00
Bosna, útok, Foto: ,
Otec muža obvineného zo zabitia dvoch vojakov Sacir Omeragic pred jeho domom v Sarajeve.
debata (11)

Strelec Enes Omeragič (34) na vojakov zaútočil automatickou puškou v stredu večer na sarajevskom predmestí Rajlovac. Podľa svedkov vošiel do stávkovej kancelárie, oddelil dvoch vojakov, Srba a Bosniaka, od ostatných prítomných a po zvolaní Alahu akbar ich chladnokrvne zastrelil. Na hlave mal čelenku s arabským nápisom. Pri streľbe sa ľahšie zranila zamestnankyňa stávkovej kancelárie a ďalší vojak.

Keď Omeragič utekal z miesta činu, vystrelil ešte na mestský autobus. Rozbité sklo ľahšie zranilo vodiča a dvoch cestujúcich. Po streľbe sa páchateľ skryl vo svojom dome. Policajti ho obkľúčili a pokúšali sa s ním vyjednávať. Necelé dve hodiny pred polnocou však začuli výbuch a následne našli jeho telo.

„Streľba na príslušníka ozbrojených síl je streľbou na štát Bosna a Hercegovina,“ reagoval na útok premiér Denis Zvizdič po mimoriadnom zasadnutí vlády. „Stupeň bezpečnostných opatrení zvýšime na najvyšší, aby sme zabránili podobným prípadom,“ dodal.

„Na základe doteraz zozbieraných údajov je takmer isté, že ide o teroristický čin,“ vyhlásil námestník ministerky obrany Emir Suljagič. Podľa neho „vrah strieľal po perspektíve spoločného života v Bosne“. Tá je aj dvadsať rokov po vojne stále etnicky značne rozdelená, pričom armáda je jednou z mála fungujúcich celoštátnych inštitúcií, v radoch ktorej spoločne slúžia Bosniaci, Srbi a Chorváti. „Je isté, že páchateľ mal prepojenie na ľudí s radikálnym náboženským presvedčením, a to je nesporná stopa, kde musíme hľadať motiváciu tohto útoku,“ dodal Suljagič.

Forenzní vyšetrovatelia v autobuse, ktorého... Foto: SITA/AP, DADO RUVIC
Bosna, útoky, forenzný tím, Forenzní vyšetrovatelia v autobuse, ktorého okno rozbila guľka z útoku v Sarajeve.

Podľa zistení denníka Dnevni Avaz sa Omeragič pred časom stal stúpencom saláfizmu, ultrakonzerva­tívneho smeru sunnitského islamu. Nechal si narásť bradu a začal nosiť krátke nohavice, typické pre islamských fundamentalistov. S najbližšou rodinou prakticky prerušil kontakty, hoci s ňou býval v jednom dome, len na inom podlaží. Intenzívne sa však stýkal s jedným príbuzným, Muhamedom Mecom, ktorý si ako člen skupiny pripravujúcej teroristické útoky už pred siedmimi rokmi odsedel niekoľko mesiacov vo väzení. Príslušníci tajnej služby vo štvrtok uskutočnili raziu v Mecovom dome, informoval portál Klix.ba. Podľa denníka Dnevni Avaz Meco pred časom bojoval v Sýrii, odkiaľ sa vrátil v roku 2013.

Bosna už v minulosti mala problémy s islamistickými extrémistami, ktorí do krajiny prišli zo zahraničia v čase vojny, aby ako mudžahídi bojovali na strane bosnianskych moslimov, a neskôr sa tam usadili. K bosnianskym moslimom, ktorí tradične praktikovali umiernenú formu islamu, tak medzičasom pribudlo asi päťtisíc saláfistov.

Novým bezpečnostným rizikom sú Bosniaci, ktorí odchádzajú do Sýrie bojovať po boku teroristickej organizácie Islamský štát (IŠ). V správe zverejnenej tento mesiac vláda v Sarajeve uvádza, že k militantom v Sýrii sa pripojilo 94 Bosniakov. Prinajmenšom 26 z nich údajne zahynulo, ale 56 sa vrátilo domov. Nezávislí experti predpokladajú, že skutočné počty môžu byť aj niekoľkonásobne vyššie.

Bosniansky súd tento mesiac poslal na sedem rokov do väzenia stúpenca IŠ Huseina Bosniča za nábor dobrovoľníkov do bojových jednotiek v Sýrii. Odsúdený bol na základe nového zákona, ktorý zakazuje občanom Bosny bojovať v cudzích vojnách.

Mužov v uniformách si bosnianski džihádisti nevybrali za terč prvý raz. Mladý fanatik vlani zaútočil na policajnú stanicu v meste Zvornik. Kým ho zneškodnili, stihol zabiť jedného policajta a dvoch ďalších zraniť.

Portál Vijesti ummeta, orientovaný na islamistických fanatikov na Balkáne, vo štvrtok radostne privítal smrť dvojice vojakov. Portál, ktorý po teroristických útokoch v Paríži vyzýval na násilné činy v Bosne, vo štvrtok napísal: „Upozorňovali sme vás, že Európou i Bosnou potečie krv. A stalo sa: zabití boli dvaja špinaví vojaci brániaci štát a vládu, ktoré nič dobré nepriniesli.“

© Autorské práva vyhradené

11 debata chyba
Viac na túto tému: #terorizmus #Balkán #bosna #Islamský štát #IS