Útok na hotel v Mali: 27 mŕtvych, oslobodili všetkých rukojemníkov

Zásah proti islamistickým ozbrojencom hlásiacim sa k teroristickej sieti Al-Kajdá, ktorí prepadli hotel Radisson Blu v Bamaku, sa skončil. Bezpečnostné zložky našli 27 mŕtvych. Podľa televízie France24 útočníci zajali 170 rukojemníkov. Medzi rukojemníkmi boli Francúzi, Belgičania, Číňania a Turci. Jedna z obetí podľa francúzskeho reportéra pochádza z Európy. Na ceste z Paríža do Bamaku je 50 členov francúzskej elitnej jednotky. Malijský minister bezpečnosti podľa AFP oznámil, že útočníci už nedržia žiadneho rukojemníka.

20.11.2015 10:34 , aktualizované: 18:39
Mali, útok Foto: ,
Ľudia utekajú čo najďalej od miesta útoku v hoteli Radisson Blu v Bamaku.
debata (75)

Podľa televízie Al-Džazíra sa k útoku prihlásilo islamistické hnutie Murábitún, založené pred dvoma rokmi obávaným radikálom Muchtárom Belmuchtárom. V nahranom vyhlásení sa uvádza, že Murábitún chce akciou dosiahnuť prepustenie svojich bojovníkov väznených v Mali a zastavenie útokov proti hnutiu na severe krajiny.

Podľa hovorcu ministerstva vnútra sa vojaci ďalej snažia útočníkov, ktorí už nemajú rukojemníkov, dostať z horného poschodia objektu. Podľa vojenských a bezpečnostných zdrojov citovaných agentúrami, bolo v budove zatiaľ nájdených najmenej 27 mŕtvych a zabití boli dvaja z útočníkov.

Medzi obeťami je podľa AFP prinajmenšom jeden občan Belgicka, zrejme poslanec parlamentu valónskeho regiónu. Žiadne ďalšie informácie o obetiach zatiaľ nie sú k dispozícii.

Stanica France24 oznámila, že sanitky odvážajú zranených, z ktorých niektorí sú vo vážnom stave. Malijským vojakom pri zásahu pomáha tiež jednotka amerických špecialistov, ktorá dopravila do bezpečia amerických občanov, uviedla stanica CNN.

Medzi rukojemníkmi bolo na začiatku incidentu 140 klientov a 30 zamestnancov hotela. Podľa polície vniklo do hotelu desať ozbrojencov. Komando propustilo 15 rukojemníkov, ktorí preukázali znalosť koránu.

K hotelu pomerne rýchlo dorazila Malijská zásahová jednotka a polícia, ktorá miesto obkľúčila a evakuovala ľudí z okolitých domov. Špeciálne komando potom vstúpilo do hotela a začalo oslobodzovať rukojemníkov.

Niektorí utiekli sami, ďalších údajne prepustili sami atentátnici. Malijská televízia oznámila, že na slobode je už 80 ľudí. Vojaci stále prečesávajú jednotlivé poschodia hotela.

Turecká vláda má informácie, že medzi rukojemníkmi je šesť zamestnancov leteckej spoločnosti Turkish Airlines.

Fotograf agentúry AFP z miesta oznámil, že v hoteli boli ubytovaní francúzski vojaci, členovia misie OSN MINUSMA a podľa niektorých správ tiež nigérijský miliardár Aliko Dangote. V budove je 90 izieb, ktoré boli teraz z 90 percent obsadené. Jeden z čínskych hostí informoval agentúru Nová Čína, že je „medzi niekoľkými čínskymi hostí, ktorí v hoteli uviazli“.

Svedkovia, ktorých cituje agentúra AP, tvrdia, že útočníci pri sebe majú pušky a granáty. Jeden zo zamestnancov oznámil, že cestu do hotela si ozbrojenci vykrikujúci „Alláhu akbar“ (Boh je veľký) vybojovalo práve granátmi.

Americké veľvyslanectvo v Mali vyzvalo amerických občanov, aby nevychádzali von. Poradca ministerstva obrany Mali oznámil, že zatiaľ nie je jasné, čo sa v hoteli presne deje. Do Mali se kvôli útoku vracia prezident Boubacar Keita, ktorý bol v Čade.

Vozidlo s príslušníkmi bezpečnostných síl Mali... Foto: Reuters, STRINGER
MALI-ATTACK/ Vozidlo s príslušníkmi bezpečnostných síl Mali neďaleko hotela Radisson v Bamaku.

Do Bamaka mieri z Paríža 50 francúzskych špecialistov

Povolali ich kvôli teroristickému útoku na hotel Radisson Blu, kde útočníci ráno zajali 170 ľudí, medzi nimi tiež občanov Francúzska.

Prezident François Hollande vyzval Francúzov, ktorí sa nachádzajú v krízových oblastiach, aby boli opatrní. „Uisťujem Malijcov, že ich podporujeme. Našich občanov, ktorí sú v citlivých oblastiach, žiadam, aby boli opatrní,“ povedal Hollande.

Podľa svedkov sú útočníci stále v hoteli a Malijská zásahová jednotka prečesáva jednotlivé poschodia budovy. Zvnútra je stále počuť streľba.

Útočníci prišli na autách s diplomatickými značkami

Útočníci prišli v piatok ráno k budove na autách s diplomatickými značkami. Podľa agentúry AFP sa ráno strieľalo na siedmom poschodí hotela Radisson, okolo ktorého polícia vytvorila kordón. „Radikáli strieľajú na chodbe,“ citovala svedka agentúra AFP.

Radisson je jeden z najluxusnejšieho hotelov v meste, je súčasťou medzinárodnej siete, ktorú vlastnia Američania. Leží západne od mestského centra a využívajú ho často cudzinci vrátane posádok leteckej spoločnosti Air France.

Mali má za sebou dlhý boj proti islamským radikálom, ktorí v roku 2012 začali obsadzovať sever krajiny. Ich postup k Bamaku sa podarilo zastaviť okrem iného aj vďaka intervencii francúzskej armády.

V auguste radikálni islamisti zajali rukojemníkov v hoteli v meste Sevare v centrálnej časti krajiny, zabili 13 ľudí, vrátane piatich pracovníkov OSN.

Po nedávnych teroristických útokoch v Paríži povedal francúzsky prezident François Hollande, že Francúzsko bude s teroristami bojovať po celom svete až do ich zničenia a že okrem Sýrie to bude tiež v Iraku a v Mali.

V Mali pôsobia českí vojaci

V Mali pôsobí pod patronátom misie Európskej únie aj česká armáda, ktorá sa podieľa na výcviku miestnych vojakov a na strážení veliteľstva misie v Bamaku. Generálny štáb českej armády informoval, že všetci českí vojaci sú v poriadku.

75 debata chyba
Viac na túto tému: #útok #Mali #Bamako