BBC: Je Belgicko obľúbeným obchodom so zbraňami?

Nedávne útoky v Európe ukazujú, že páchatelia stále viac využívajú strelné zbrane. Zatiaľ čo predtým si vyberali výbušniny, napríklad pri bombových útokoch v Madride a Londýne v rokoch 2004 a 2005, teraz sa zdá, že svoju taktiku zmenili a že našli spôsob, ako sa dostať na čierny trh so zbraňami.

20.11.2015 11:02
Irak, Kurdi, zbrane, Arabi Foto: ,
Väčšinu strelných zbraní na čiernom trhu tvoria pištole, stále populárnejšie sú však vojenské zbrane typu kalašnikov. (Ilustračné foto)
debata (4)

Pri posledných útokoch, vrátane atentátov v Paríži, je spojitosť medzi použitými zbraňami a Belgickom, napísal portál BBC. Je Belgicko pre teroristov, ktorí chcú získať nelegálne zbrane, vysnívaným miestom?

Výskyt nelegálnych zbraní je úzko prepojený so závažnými zločinmi a naopak. To znamená, že čierny trh so strelnými zbraňami je vo všetkých veľkých európskych mestách. Belgicko je však vďaka svojej geografickej polohe a histórii významným hráčom.

Po stáročia bola táto krajina veľkým výrobcom a vývozcom strelných zbraní. Navyše až do roku 2006 tu platili značne liberálne zákony o zbraniach, čo z nej urobilo stredisko obchodu so zbraňami, ktoré využívali aj ľudia so zlými zámermi. Hoci sú teraz belgické zákony prísnejšie, krajina si svoju povesť zachovala.

Nie je náhoda, že niektorí ľudia, ktorí takéto útoky vykonávajú, majú v trestnom registri záznamy závažných kriminálnych činov. Pretože čierny trh so zbraňami je úzko previazaný so zločineckými sieťami, predchádzajúce kontakty – založené na dôvere – im umožňujú tajne si obstarávať zbrane.

Väčšina strelných zbraní na čiernom trhu sú pištole. Tie totiž uprednostňuje väčšina zločincov, pretože je ľahké ich schovať. V posledných rokoch však belgická polícia medzi kriminálnikmi zaznamenala nárast zbraní vojenského strihu, ako sú pušky kalašnikov.

Ceny na belgickom trhu sa všeobecne pohybujú medzi 1 000 až 2 000 eur v závislosti od typu a stavu zbrane a tiež od toho, ako rýchlo ju záujemca chce.

Nárast výskytu ťažkých strelných zbraní na čiernom trhu súvisí predovšetkým s pašovaním z Balkánu. Po balkánskych vojnách v 90. rokoch zostali medzi ľuďmi stovky tisíc zbraní. Tie si potom našli cestu do západnej Európy, kam ich po niekoľkých kusoch pašujú napríklad v kufri áut. Akonáhle sa zbrane dostanú cez vonkajšiu hranicu Európskej únie, je ľahké ich v rámci schengenského priestoru dopraviť z jednej únijnej krajiny do druhej.

Aby bolo možné proti nelegálnemu obchodovaniu so zbraňami zakročiť, je nutné postupovať jednotne na európskej úrovni, nie len v Belgicku. Takéto úsilie si vyžaduje tri základné kroky. Po prvé, na úrovni jednotlivých členských štátov je potrebný jasný a zladený právny rámec pre legálne držanie zbraní. Čím jasnejšie pravidlá budú, tým efektívnejší bude boj proti čiernemu trhu.

Ďalej je nutné o problematike viac vedieť. Znamená to lepšiu správu dát na úrovni štátov a zároveň lepšie zdieľanie a vyhodnocovanie týchto informácií na európskom stupni. Za tretie, je nevyhnutná lepšia spolupráca medzi štátnymi úradmi, ako napríklad vytvorenie spoločných vyšetrovateľských tí­mov.

4 debata chyba
Viac na túto tému: #terorizmus #zbrane #útoky #čierny trh so zbraňami