Ruský poslanec navrhol obnoviť v krajine trest smrti za terorizmus

Obnoviť v Rusku trest smrti za zločiny spojené s terorizmom navrhuje poslanec Štátnej dumy za stranu Spravodlivé Rusko Sergej Mironov. Hovorca Kremľa Dmitrij Peskov i väčšina poslancov však tento návrh odmietli, informovala agentúra TASS.

20.11.2015 12:35
debata (12)

Peskov upozornil, že v Rusku stále platí moratórium na trest smrti, a zdôraznil, že sa na tom nič nemení. Iný názor na trest smrti a platnosť moratória nemá ani prezident Vladimir Putin, spresnil Peskov, ktorý ďalej odmietol s novinármi diskutovať na túto tému.

Mironov pred novinármi vyhlásil, že na spoločnom piatkovom zasadnutí poslancov oboch komôr ruského parlamentu – Rady federácie a Štátnej dumy – predloží pozmeňujúci návrh na zrušenie moratória na trest smrti.

„Keď už sme vo vojne, nech je ako vo vojne: ako výnimočné opatrenie navrhnem zmeniť ruské zákonodarstvo a zaviesť trest smrti pre teroristov a ich pomáhačov,“ vyhlásil Mironov. Väčšina poslancov v diskusii jeho návrh nepodporila, pričom poukazovali na existujúce moratórium, ako aj na rozpor s ústavou.

Predseda zahraničného výboru Rady federácie Konstantin Kosačov navrhol, aby sa ruským občanom, ktorí sa pridali k teroristom, anulovali pasy a aby sa im tak v čo najväčšej miere obmedzila sloboda pohybu a zvýšili sa šance na ich zadržanie.

Predseda bezpečnostného výboru Rady federácie Viktor Ozerov prišiel s návrhom zbaviť občianstva všetky osoby, ktoré vycestovali do zahraničia a pridali sa k teroristickým skupinám. Príbuzným takýchto osôb by ruské úrady mali zakázať opustiť krajinu, navrhol Ozerov.

Informoval tiež, že na nedávnom výjazdnom zasadnutí jeho výboru v Ingušsku zaznel aj návrh, aby osoby odsúdené za terorizmus počas výkonu trestu izolovali od ostatných odsúdencov. Ďalším z jeho návrhov bolo, aby sa do boja proti terorizmu zapojila aj Ruská akadémia vied, a to prostredníctvom inovácií v oblasti bezpečnosti.

Predseda ústavodarného výboru Rady federácie Andrej Klišas oznámil, že obe komory Federálneho zhromaždenia vypracujú zákonodarné iniciatívy na základe návrhov, ktoré zazneli na piatkovom zasadnutí. Podľa jeho slov akékoľvek návrhy, ktoré posilnia a zlepšia ochranu suverenity Ruska, povedú k zvýšeniu bezpečnosti občanov. Vysvetlil, že narušenie suverenity štátu vedie k porušovaniu práv a slobôd jednotlivca.

Predseda Štátnej dumy Sergej Naryškin vo svojom vystúpení uviedol, že hlavným cieľom teroristov je zničiť hodnoty civilizovaného sveta, jeho kultúru a demokratické princípy a izolovať jednotlivé štáty.

Mnohí diskutujúci sa vo svojich príspevkoch venovali aj ruskej misii v Sýrii, kde ruské lietadlá od konca septembra podnikajú nálety na pozície teroristických zoskupení. Senátor Kosačov v tejto súvislosti zdôraznil, že ruskej misii z pohľadu medzinárodného práva niet čo vytknúť, na rozdiel od aktivít koalície pod vedením USA, ktorá nemá de facto žiadny mandát.

Uviedol tiež, že ruské vojenské operácie v Sýrii majú po útoku na ruské civilné lietadlo nad Sinajskou púšťou v Egypte dvojitú legitimitu – okrem žiadosti sýrskej vlády totiž existuje aj rezolúcia, ktorú Bezpečnostná rada OSN prijala po útokoch na USA z 11. septembra 2001 a štátom umožňuje individuálnu alebo kolektívnu vojenskú odpoveď aj v prípade boja s terorizmom.

Kosačov súčasne upozornil, že realizácia návrhu na vytvorenie celosvetovej protiteroristickej koalície, ktorý inicioval Putin, mešká, ale „nie vinou Ruska.“ Senátor zdôraznil, že Rusko trvá na tom, aby takáto koalícia konala výlučne v súlade s medzinárodným právom.

12 debata chyba
Viac na túto tému: #terorizmus #Rusko #trest smrti