Polícia v Holandsku zadržala troch Belgičanov a evakuovala starostu

Holandská polícia zadržala vo štvrtok večer v Rotterdame troch Belgičanov po tom, čo ich auto vyhodnotila ako podozrivé. Informovala o tom agentúra Reuters s tým, že žiadne nebezpečné predmety nenašli. Auto bolo zaparkované pri reštaurácii, kde večeral starosta mesta Ahmed Aboutaleb, toho polícia z bezpečnostných dôvodov evakuovala. Medzitým belgické úrady prepustili šesť z ôsmich ľudí, ktorých polícia zadržala pri štvrtkovej razii v Bruseli. Záťah súvisel s atentátmi v Paríži a s jedným z atentátnikov.

20.11.2015 13:31
debata (14)

Auto s belgickými registračnými značkami holandská polícia kontrolovala už skôr v tomto týždni, vo štvrtok večer ho potom objavila pri jednej z rotterdamských reštaurácií. Polícia neuviedla, z akého dôvodu vyhodnotila automobil ako rizikový.

„Trojica podozrivých bola nájdená v neďalekom parku a prevezená na policajnú stanicu,“ oznámila polícia vo vyhlásení. V ňom ďalej uviedla, že počas prehliadky vozidla nenašla žiadne nebezpečné predmety, polícia však zabavila menšie množstvo drog. O možných väzbách trojice mužov na útoky v Paríži polícia odmietla hovoriť.

Evakuovaný starosta, ktorý zhodou okolností večeral v neďalekej reštaurácii, je sunnitským moslimom pôvodom z Maroka. Aboutaleb zastáva úrad starostu druhého najväčšieho holandského mesta od roku 2009, predtým pôsobil ako vysoký kabinetný úradník vo vláde premiéra Jana Petera Balkenenda.

V súvislosti s nedávnymi atentátmi v Paríži, pri ktorých zahynulo 129 ľudí, je v pohotovosti tiež polícia v susednom Belgicku, kam stopy niektorých teroristov vedú.

Pri štvrtkových raziách týkajúcich sa vyšetrovania Bilala Hadfiho, ktorý sa odpálil pri parížskom štadióne Stade de France na predmestí Saint-Denis, zadržala polícia sedem ľudí. Šesť z nich neskôr prepustila, uviedla belgická prokuratúra. Ďalších dvoch ľudí zatkli vo štvrtok pri troch raziách v spojitosti s útokmi v centre Paríža. Z týchto zásahov zostáva vo väzbe jeden človek.

Belgickí policajti rovnako ako ich európski kolegovia pátrajú po Salahovi Abdeslamovi, ktorý sa údajne takisto podieľal na teroristických útokoch. Belgické médiá uviedli, že ho svedkovia videli v okolí Anderlechtu či v problematickej bruselskej štvrti Molenbeek.

14 debata chyba
Viac na túto tému: #Holandsko #útoky v Paríži