Putin: Ruskú armádu čaká v Sýrii ešte veľký objem práce

Ruská armáda plní úlohy v Sýrii dobre, doterajšie úsilie je však nedostatočné a bude treba vykonať ešte veľký objem práce. Na porade s armádnym velením v Moskve to podľa agentúry RIA Novosti vyhlásil ruský prezident Vladimir Putin. Rusko bombarduje ciele v Sýrii od konca septembra, od začiatku týždňa znásobilo útoky na pozície Islamského štátu.

20.11.2015 16:29
Putin, Sýria, Foto: ,
Prezident Vladimir Putin potvrdil, že ruská misia v Sýrii nekončí.
debata (230)

„Úlohy sa plnia a plnia sa dobre,“ povedal podľa ruskej agentúry Putin a poďakoval vojakom za odvedenú prácu. „Je to však zatiaľ nedostatočné na to, aby sme Sýriu zbavili ozbrojencov a teroristov a ochránili Rusko pred možnými teroristickými útokmi,“ konštatoval šéf Kremľa.

Rusko dalo v poslednej dobe opakovane najavo vôľu posilniť v boji s terorizmom spoluprácu so západnými štátmi, najmä s Francúzskom. Šéf ruskej bezpečnostnej rady Nikolaj Patrušev sa podľa ruských médií stretol v Moskve s koordinátorom francúzskych bezpečnostných služieb Didierom le Bretom na rokovaní o koordinácii protiteroristického úsilia na Blízkom východe.

Podľa Putinových slov ruská armádna misia v Sýrii nekončí, čakajú ju ďalšie etapy. „Máme pred sebou veľký objem práce a dúfam, že ďalšie etapy prebehnú rovnako kvalitne a profesionálne a prinesú očakávaný výsledok,“ povedal ruský prezident.

Rusko útočilo na sýrske ciele raketami

Ruská armáda odpálila z Kaspického mora na údajné pozície teroristov v Sýrii 18 krídlových rakiet a zasiahla sedem cieľov v provinciách Rakka, Idlib a Halab. Oznámil to ruský minister obrany Sergej Šojgu. Od začiatku ruskej operácie v Sýrii je to druhýkrát, čo sa ruská Kaspická flotila zapojila do bojových operácií.

„Všetky ciele boli zasiahnuté a zničené,“ povedal Šojgu bez bližších podrobností. Dodal len, že pri jednom údere krídlovou raketou zahynulo asi 600 teroristov. Od začiatku týždňa podľa ministra zničili ruské sily v Sýrii 826 objektov nepriateľa.

Prvýkrát zaútočilo ruské námorníctvo z Kaspického mora proti sýrskym cieľom 7. októbra, zhruba týždeň po začatí ruských útokov. Rakety s plochou dráhou Kaliber vtedy odpálili z juhozápadného sektoru Kaspického mora a v nízkych letových hladinách mierili do Sýrie cez územie Iránu a Iraku. Moskva údajne s oboma týmito štátmi operáciu konzultovala.

Od utorka ruská armáda bombardovanie pozícií islamského štátu posilnila. Podľa ministerstva obrany sa uskutočnili tri masívne letecké útoky na najmenej štyri sýrske provincie. Rusi tak zničili bojové postavenia, veliteľské posty, sklady zbraní a výcvikové tábory teroristov. Zvlášť intenzívne podľa Moskvy letectvo útočí na petrochemické prevádzky, cisternové vozne a sklady paliva Islamského štátu.

Šojgu v piatok novinárom povedal, že armáda zvýšila početný stav bojových lietadiel zapojených do sýrskej operácie na 69. Podľa skorších správ sa doteraz bombardovania zúčastnila asi päťdesiatka ruských lietadiel a vrtuľníkov. Na podpore útokov sa podľa ruského ministra podieľa tiež desať bojových plavidiel, z ktorých šesť operuje v Stredozemnom mo­ri.

Ruská armáda podľa Šojgua začala „novú etapu“ sýrskej operácie. Jej súčasťou je aj súčinnosť s ozbrojenými silami Francúzska, ktorá bola na príkaz vrchného veliteľa Vladimira Putina zahájená, povedal minister.

230 debata chyba
Viac na túto tému: #Rusko #Sýria #Vladimir Putin #Islamský štát