Francúzsky Senát schválil predĺženie výnimočného stavu

Horná komora francúzskeho parlamentu v piatok podľa očakávania schválila predĺženie výnimočného stavu vo Francúzsku o tri mesiace. Pred Senátom už vo štvrtok návrh zákona odsúhlasila tiež dolná komora parlamentu, Národné zhromaždenie.

20.11.2015 19:38
debata (4)

Výnimočný stav vyhlásil prezident François Hollande bezprostredne po piatkových atentátoch v Paríži. Platí na celom území štátu, obmedzený je na 12 dní. Senátori schválili jeho predĺženie na tri mesiace. Vo štvrtok rovnakým spôsobom rozhodli pomerom hlasov 551 za a šesť proti tiež poslanci Národného zhromaždenia.

Na základe výnimočného stavu môže napríklad polícia vykonávať razie aj bez súdneho povolenia. Od atentátov v metropole už francúzski policajti urobili 793 razií, pri ktorých zadržali 90 ľudí. Zaistili tiež 174 zbraní a 250 000 eur.

Teroristické útoky si pred týždňom vyžiadali 130 obetí a viac ako tri stovky zranených. Navýšenie doterajšej bilancie mŕtvych pred hlasovaním v Senáte potvrdil premiér Manuel Valls s tým, že jeden človek podľahol svojim ťažkým zraneniam v nemocnici.

4 debata chyba
Viac na túto tému: #Senát #výnimočný stav #predĺženie #teror v Paríži