Francúzska prokuratúra: Dvaja útočníci z Paríža sa do Európy dostali cez Grécko

Cez Grécko, kadiaľ v posledných mesiacoch prúdi veľké množstvo migrantov, sa do Európy dostali dvaja zo samovražedných atentátnikov, ktorí sa pred týždňom odpálili pri parížskom štadióne Stade de France.

20.11.2015 19:53 , aktualizované: 20:22
debata (51)

S odvolaním sa na francúzskeho prokurátora o tom v piatok informovala agentúra Reuters. U jedného z teroristov našla polícia sýrsky pas, ktorý však môže byť falošný.

Pri štadióne sa minulý piatok odpálili traja atentátnici. Jedným z nich bol dvadsaťročný francúzsky občan Bilal Hadfi, ktorý údajne bojoval v Sýrii na strane organizácie Islamský štát. Odpálil sa o 21:53 v ulici Rue de la Cokerie v blízkosti prevádzky rýchleho občerstvenia McDonald's.

Druhého útočníka, ktorý sa odpálil o 21:20 v ulici Rue Rimeta, polícia identifikovala na základe sýrskeho pasu nájdeného pri jeho tele ako 25-ročného Ahmada Muhammada z Halabu. Nie je však jasné, či je pas pravý. Objavili sa informácie, že patrí sýrskemu vojakovi, ktorého zabili niekoľko mesiacov pred atentátmi.

Držiteľa tohto pasu zaregistrovali podľa francúzskeho prokurátora grécke úrady 3. októbra. Do krajiny dorazil na lodi spolu so 198 utečencami z Turecka.

Tretí útočník, ktorého francúzske úrady identifikovali v piatok, mohol byť na lodi s ním, pretože aj jemu Grécko 3. októbra pri registrácii odobralo odtlačky prstov. Tento muž sa odpálil o 21:30 v ulici Rue Rimeta, blízko vstupu do sektora H štadiónu Stade de France.

Macedónske tajné služby podľa Reuters francúzskym kolegom potvrdili, že aj na ich území Muhammad pricestoval so spoločníkom. Spoločne sa obaja muži zaregistrovali tiež v utečeneckom tábore v juhosrbskom Preševe.

51 debata chyba
Viac na túto tému: #Grécko #teror v Paríži