Pri razii v Bruseli sa našiel arzenál zbraní teroristov, úrady odstavili metro

Pri nočných domových prehliadkach na bruselskom predmestí Molenbeek polícia objavila arzenál zbraní teroristov. Obsahoval údajne aj výbušniny a chemikálie, informoval server denníka Derniere Heure.

21.11.2015 08:22 , aktualizované: 19:45
belgicko, brusel, vojaci, Foto: ,
Zvýšenie ostražitosti pred teroristami v Belgicku nasleduje po tom, ako vyšlo najavo, že tu žili najmenej dvaja účastníci minulotýždňových útokov v Paríži.
debata (58)

Belgická prokuratúra uviedla, že pri prehliadke bytu jedného z ľudí zatknutých v súvislosti s atentátmi v Paríži sa našli zbrane. Skoršie informácie médií o náleze výbušnín a samovražedných pásov prokurátor vyvrátil.

Tento nález mohol byť dôvodom na vyhlásenie najvyššieho stupňa hrozby teroristického útoku v Bruseli.

Belgický premiér Charles Michel na tlačovej konferencii po zasadnutí bezpečnostnej rady štátu povedal, že panujú obavy, že „by niekoľko osôb so zbraňami a výbušninami mohlo začať útok možno na niekoľkých miestach“. Dodal, že v tejto súvislosti prijali všetky potrebné opatrenia. Platia minimálne do nedele, keď bude situácia znovu posúdená.

Centrum Bruselu podľa fotografií pripomína vojenskú základňu. Na dôležitých miestach sú rozmiestnené ťažko vyzbrojené policajné a vojenské hliadky. Strážené sú tiež inštitúcie EÚ, ktoré v belgickej metropole sídlia.

V prijímaní opatrení v súvislosti s teroristickou hrozbou pokračuje tiež Paríž. Kvôli informácii premiéra Manuela Vallsa, že nemožno vylúčiť útok s použitím „chemických či biologických zbraní“, úrady zvýšili ochranu vodných zdrojov.

Bezprostredným impulzom pre zavedenie opatrení bola krádež ochranných oblekov proti biologickému a chemickému ohrozeniu z jednej z parížskych nemocníc. Do konca novembra polícia tiež predĺžila zákaz konania manifestácií v Paríži a okolí.

Pod dohľadom polície sú aj inštitúcie EÚ, ktoré... Foto: SITA, Virginia Mayo
belgicko, brusel, európska komisia, Pod dohľadom polície sú aj inštitúcie EÚ, ktoré v Bruseli sídlia.

Belgický premiér vyzval verejnosť, aby nepodliehala panike

Rozhodnutie vyhlásiť najvyšší stupeň teroristického ohrozenia v Bruseli bolo prijaté „na základe pomerne presných informácií vzťahujúcich sa na riziko útoku podobného tomu, ktorý sa stal v Paríži“, oznámil na tlačovej konferencii belgický premiér Charles Michel.

Podľa predsedu vlády bola skutočná obava, že „niekoľko jednotlivcov so zbraňami a výbušninami by mohlo podniknúť útok.. pravdepodobne dokonca na niekoľkých miestach“. „Žiadame verejnosť, aby nepodliehala panike a zachovala pokoj. Prijali sme nevyhnutné opatrenia,“ dodal Michel, ktorého citovala agentúra AP.

Belgický minister vnútra Jan Jambon uviedol, že situácia v krajine je síce „vážna“, je však pod kontrolou po tom, ako príslušné úrady zvýšili úroveň teroristického ohrozenia v Bruseli na najvyššiu.

„Situácia je vážna. Inak by sme nepristúpili na stupeň štyri, situácia je však pod kontrolou,“ povedal Jambon po príchode na stretnutie špeciálneho bezpečnostného kabinetu.

V Bruseli platí najvyšší stupeň teroristickej výstrahy

Belgické úrady vyhlásili v oblasti hlavného mesta Brusel najvyšší stupeň výstrahy pred aktivitami teroristov. Podľa oznámenia belgického národného krízového centra z noci na sobotu, na ktoré sa odvoláva agentúra DPA, platí v belgickej metropole štvrtý stupeň teroristickej výstrahy, čo znamená „vážne a bezprostredné“ ohrozenie.

Obyvateľom Bruselu radia vyhýbať sa väčším zhromaždeniam, ako sú koncerty alebo iné verejné podujatia. Dôvody pre „nové hodnotenie“ situácie sú podľa DPA zatiaľ nejasné. Na zvyšnom území Belgicka zostáva v platnosti tretí stupeň výstrahy pred terorizmom, ktorý znamená „možné a pravdepodobné“ ohrozenie.

Zvýšenie ostražitosti pred teroristami v Belgicku nasleduje po tom, ako vyšlo najavo, že tu žili najmenej dvaja účastníci minulotýždňových útokov v Paríži, ktoré si vyžiadali 130 mŕtvych a vyše 350 zranených. Belgické orgány v uplynulých dňoch uskutočnili v Bruseli viacero protiteroristic­kých razií.

Bruselská prokuratúra v piatok večer oznámila zadržanie tretieho podozrivého v súvislosti s parížskymi útokmi z 13. novembra, ku ktorým sa prihlásila organizácia Islamský štát. Ďalšieho podozrivého po vypočutí prepustili na slobodu.

Údajným organizátorom teroristických útokov v Paríži bol Abdelhamid Abaaoud, Belgičan s marockými koreňmi, ktorý v minulosti žil v bruselskej štvrti Molenbeek. Abaaoud v stredu prišiel o život pri zásahu francúzskych špeciálnych síl na parížskom predmestí Saint-Denis.

Belgický premiér Charles Michel vo štvrtok oznámil, že jeho vláda vyčlení 400 miliónov eur na boj proti islamistickému násiliu.

Belgické úrady pre ohrozenie teroristami odstavili metro v Bruseli

Belgické úrady po vyhlásení najvyššieho stupňa teroristického ohrozenia v Bruseli radia zastaviť premávku v celej sieti tamojšieho metra. Národné krízové centrum v sobotu ráno oznámilo, že uvedené opatrenie by malo platiť počas celého víkendu, informuje agentúra DPA.

Podľa informácií belgickej rozhlasovej stanice RTBF by mala byť počas odstávky metra v Bruseli zachovaná premávka električiek i autobusov. Národné krízové centrum vydalo pre všetkých 19 častí bruselského regiónu taktiež odporúčanie zrušiť tento víkend väčšie verejné podujatia vrátane futbalových zápasov prvej a druhej ligy.

Ministerstvo zahraničných vecí USA prostredníctvom siete Twitter vyzvalo Američanov zdržiavajúcich sa v Belgicku na zvýšenú opatrnosť.

58 debata chyba
Viac na túto tému: #Brusel #hrozba teroristických útokov #Belgicko