Cameron označil rezolúciu BR OSN o Sýrii za kľúčový moment

Britský premiér David Cameron v sobotu označil prijatú rezolúciu BR OSN o zdvojnásobení boja proti organizácii Islamský štát (IS) v Sýrii za kľúčový moment, podporujúci jeho snahu o začatí vzdušných úderov britských síl na pozície IS v Sýrii.

21.11.2015 13:31
David Cameron Foto:
Britský premiér David Cameron.
debata (60)

Príslušný návrh chce britský premiér predložiť parlamentu, oznámila to agentúra Reuters. BR OSN schválila v piatok jednohlasne rezolúciu, ktorej návrh predložilo Francúzsko.

V dokumente vyzvalo všetky štáty, ktoré sú schopné sa zapojiť do boja proti IS, aby zdvojnásobili a koordinovali svoje úsilie v snahe zabrániť ďalším útokom ozbrojencov z IS, aj z ďalších extrémistických skupín.

„Je to významný okamih,“ povedal Cameron krátko po prijatí rezolúcie OSN. „Medzinárodné spoločenstvo sa zišlo a rozhodlo sa poraziť toto zlo (IS), ktoré ohrozuje ľudí v každej krajine vyznávajúce akékoľvek náboženstvo.“

Británia sa už zapojila do vzdušných úderov proti pozíciám IS v Iraku, Cameron chce nasledovať spojencov a rozšíriť zapojenie britských síl aj na koaličné nálety proti islamistom v Sýrii. Bojovníci IS zabrali pod svoju kontrolu rozsiahle územia v Sýrii a susednom Iraku. Koalícia v čele s USA ich pozície bombarduje už viac ako rok, Rusko potom začalo nálety proti islamistom v septembri.

Hovorkyňa ruského ministerstva zahraničia Marija Zacharovová zdôraznila, že Británia by mala spolupracovať s Ruskom pri vzdušných náletoch v Sýrii.

„Nepochybne by akákoľvek britská akcia v Sýrii mala byť predmetom kooperácie, aby podnikané kroky neboli zamerané na narušovanie štátnosti Sýrie,“ povedala Zacharovová v rozhovore odvysielanom v spravodajskom programe Vesti.

Rusko a Západ zostávajú naďalej rozdelené v názoroch na budúcnosť sýrskeho prezidenta Bašára Asada a na úlohu jeho vlády pri schvaľovaní vojenských operácií v Sýrii.

60 debata chyba
Viac na túto tému: #BR OSN #David Cameron #rezolúcia OSN #Islamský štát #vojna v Sýrii