ABC News: Údajný terorista Abdeslam sa skrýva v Bruseli, chce sa vrátiť do Sýrie

Údajný terorista Salah Abdeslam sa schováva v Bruseli a zúfalo sa snaží dostať do Sýrie. Informoval o tom v sobotu spravodajský server ABC News s odvolaním sa na Abdeslamových priateľov, ktorí s ním hovorili cez Skype.

21.11.2015 19:31
debata (26)
Salah Abdeslam. Foto: SITA/AP
terorista, Salah Abdeslam, Salah Abdeslam.

V Paríži medzitým prepustili sedem z ôsmich ľudí zatknutých počas stredajšej razie na parížskom predmestí Saint-Denis, pri ktorej zahynul aj údajný strojca parížskych atentátov Abdelhamid Abaaoud.

„Myslím si, že nie je ďaleko,“ uviedol brat Salaha Abdeslama Mohamed, ktorý už skôr Salaha vyzval, aby sa dobrovoľne vydal úradom. Informáciu, že Salah kontaktoval s prosbou o pomoc niektorých zo svojich priateľov, Mohamed potvrdil.

Jeden zo Salahových priateľov serveru ABC News potvrdil, že je Abdeslam zúfalý, pretože uviazol na polceste medzi európskymi tajnými službami a radikálmi z organizácie Islamský štát (IS), ktorí ho údajne sledujú.

Ľutuje vraj, že v Paríži nespáchal samovražedný atentát podobne ako jeho ďalší brat Brahim Abdeslam, ktorý sa odpálil neďaleko koncertnej siene Bataclan.

Dvadsaťjedenročný Hamza Atto – jeden z mužov obvinených v Belgicku z terorizmu kvôli tomu, že Abdeslama po útokoch odviezol z Paríža do Bruselu -, tvrdí, že mal Salah Abdeslam počas cesty na sebe veľkú bundu.

Pod ňou mohol mať ukrytý samovražedný pás. Polícia vozidlo s Abdeslamom na ceste z Francúzska do Belgicka minulú sobotu zastavila trikrát, v tom čase však ešte nevedela, že je Salah Abdeslam podozrivý z priameho podielu na atentátoch.

Podľa belgickej televíznej stanice RTBF môže byť informácia o Abdeslamovom samovražednom páse dôvodom, prečo v sobotu belgické úrady vyhlásili najvyšší stupeň pohotovosti kvôli bezprostrednej hrozbe teroristického ú­toku.

Ďalším dôvodom by mohol byť nález zbraní v byte jedného z ďalších obvinených teroristov. Úrady oficiálny dôvod mimoriadnych opatrení nezverejnili.

Vo Francúzsku medzitým prepustili sedem z ôsmich ľudí zadržaných počas sedemhodinovej stredajšej razii v Saint-Denis. Vo väzbe naďalej zostáva Jawad Bendaoud, ktorých hľadaných teroristov ubytoval vo svojom byte.

Pri razii na predmestí Saint-Denis zahynuli traja ľudia. Okrem údajného organizátora atentátov Abaaouda zomrela aj jeho sesternica Hasna Aitboulahcenová. Identitu tretieho muža úrady zatiaľ nepoznajú.

Atentáty v Paríži z 13. novembra si vyžiadali 130 obetí, ďalších viac ako 350 ľudí pri nich bolo zranených.

26 debata chyba
Viac na túto tému: #Brusel #terorista #Belgicko #teror v Paríži