Všetky veľké mestá na Kryme už majú elektrinu, tvrdí krymský vicepremiér

Všetky veľké mestá na Krymskom polostrove už majú elektrinu, ktorú zabezpečujú výkonné generátory, oznámil to v nedeľu krymský vicepremiér Michail Šeremet. Zásoby paliva pre záložné zdroje energie podľa neho vystačia na najmenej 30 dní.

22.11.2015 08:44 , aktualizované: 16:33
debata (579)

Dodávky elektrického prúdu z Ukrajiny na Krym boli úplne prerušené od soboty. Takmer dva milióny ľudí zostali bez elektriny a úrady vyhlásili stav ohrozenia, uviedla agentúra TASS.

Ruské ministerstvo energetiky podľa agentúry AP oznámilo, že dva stĺpy vysokého napätia v susednej ukrajinskej Chersonskej oblasti boli poškodené výbuchmi náloží.

Už v piatok neznámi sabotéri poškodili dva iné stĺpy vysokého napätia. Keď sa k poškodeným stĺpom pokúšali dostať technici ukrajinskej spoločnosti Ukrenergo, podľa TASS im zablokovali prístup krymsko-tatárski aktivisti a príslušníci Pravého sektoru.

Incident napokon vyústil v násilné strety medzi aktivistami a ukrajinskou políciou, ktorá napokon zaistila, aby sa opravári k poškodeným stĺpom dostali.

Po výpadku elektriny vyhlásili na Kryme stav ohrozenia

Stav ohrozenia vyhlásili na čiernomorskom polostrove Krym v dôsledku totálneho výpadku elektrického prúdu. Takmer dva milióny osôb ostali v sobotu večer bez dodávok elektriny po zničení stĺpov vysokého napätia v susednej ukrajinskej Chersonskej oblasti.

Informovala o tom v nedeľu agentúra Reuters s odvolaním sa na tamojšie médiá a ruskú vládu. Ruské ministerstvo energetiky v nedeľnom vyhlásení príčinu výpadku elektriny nešpecifikovalo.

Tamojšie médiá však v noci na nedeľu napísali, že dva stĺpy vysokého napätia v susednom ukrajinskom regióne severne od Krymu mali odpáliť ukrajinskí nacionalisti.

Rezort energetiky uviedol, že zasiahnuté boli dve rozvodné linky privádzajúce elektrickú energiu na Krym, v dôsledku čoho vypadol prúd pre 1 896 000 ľudí. Ministerstvo ďalej informovalo o vyhlásení stavu ohrozenia na Kryme. Dodávky elektrickej energie sa podľa neho podarilo obnoviť v nevyhnutných objektoch.

Výpadok prúdu na Kryme oznámila v sobotu ruská televízia RT, podľa ktorej boli stĺpy „vyhodené do vzduchu“. RT v tejto súvislosti pripomenula, že v Chersonskej oblasti operujú aj príslušníci radikálneho ukrajinského hnutia Pravý sektor.

Krymské úrady vyhlásili stav ohrozenia a ihneď po výpadku prúdu sa pokúšali napojiť nemocnice a ďalšiu životne dôležitú infraštruktúru na rezervné elektrárne a generátory. Podľa RT boli prerušené štyri hlavné vedenia vysokého napätia, ktoré privádzajú elektrinu z územia Ukrajiny, čo televízia označila za akt sabotáže.

Ukrajinská polícia a novinári medzitým zverejnili na sociálnych sieťach správy o výbuchoch pri meste Čaplynka v Chersonskej oblasti, kde sa nachádzajú stĺpy nadzemného vedenia vysokého napätia, ktorým sa privádza elektrina na Krymský polostrov.

Už v piatok neznámi sabotéri poškodili dva stĺpy vysokého napätia. Krymské úrady následne varovali obyvateľov pred možnými výpadkami prúdu. Pôvodne ukrajinský polostrov Krym vlani anektovala Ruská federácia.

579 debata chyba
Viac na túto tému: #Ukrajina #výpadky elektriny #Krym