Belgická polícia uzavrela niekoľko ulíc v centre Bruselu

Belgické bezpečnostné sily v nedeľu večer uzavreli niekoľko ulíc v centre Bruselu, pravdepodobne v súvislosti s teroristickou hrozbou. Podľa miestnych médií aj správ zo sociálnych sietí ľudí bývajúcich v oblasti vyzvali, aby sa nepribližovali k oknám a hoteloví hostia, aby nevychádzali.

22.11.2015 12:14 , aktualizované: 21:51
belgicko, brusel, vojaci, Foto: ,
V uliciach Bruselu sú naďalej policajné a vojenské hliadky.
debata (42)

Uzavreté je bezprostredné okolie centrálneho historického námestia Grand Place. K prehradeniu jednej z ulíc použili policajti dokonca autobus mestskej hromadnej dopravy. Množstvo policajtov a vojakov, ktorí v meste s ochranou bezpečnosti pomáhajú, hlásia médiá aj v štvrti Etterbeek na východ od centra mesta.

Polícia večer požiadala médiá a verejnosť o zdržanlivosť pri zverejňovaní detailov o terajšej operácii napríklad na sociálnych sieťach.

V Bruseli zostane naďalej v platnosti najvyšší stupeň ohrozenia

V Bruseli zostáva v platnosti najvyšší stupeň pohotovosti kvôli bezprostrednej hrozbe teroristického útoku. Po zasadnutí bezpečnostnej rady štátu to v nedeľu uviedol belgický premiér Charles Michel.

Pre zvyšok krajiny platí druhý najvyšší stupeň ohrozenia. Bude posilnená polícia, školy budú v pondelok zatvorené. Ako dlho tieto mimoriadne opatrenia potrvajú, zatiaľ nie je jasné.

Mimoriadne bezpečnostné opatrenia v bruselskom regióne sa týkajú pátrania úradov po dvoch teroristoch, ktorí majú priame spojenie s minulotýždňovými atentátmi v Paríži. Starosta bruselskej štvrte Schaerbeek Bernard Clerfayt médiá upozornil, že dvojica na úteku disponuje zbraňami a možno aj výbušninami, pričom existuje riziko, že by títo muži mohli spáchať veľmi nebezpečné činy. Belgické médiá Salaha Abdeslama a druhého muža, ktorého identitu zatiaľ úrady nezverejnili, už označili ako „kamikadze“.

Šéf belgickej vlády zároveň pripomenul tri hlavné stratégie, podľa ktorých sa budú úrady v tejto situácii správať. V prvom rade dôjde k posilneniu polície a armády v podobe dodatočných finančných prostriedkov. Úrady zachovajú doterajší postoj voči verejným miestam, kde sa zhromažďuje veľký počet ľudí – ako sú obchody a rôzne športové, kultúrne a verejné podujatia.

Do tretice platí, že zodpovedné úrady budú venovať osobitnú pozornosť hromadnej doprave. Znamená to, že metro nebude premávať v Bruseli ani v pondelok a električky budú premávať po obmedzenej trase, ktorá nezahŕňa tunely.

Okrem týchto základných opatrení bezpečnostná rada odporučila, aby v bruselskom regióne zostali v pondelok uzavreté všetky školy – základné, stredné a tiež univerzity. Táto situácia sa týka aj štyroch Európskych škôl v Bruseli, ktoré spravuje Európska komisia, a do ktorých chodia deti zamestnancov euroinštitúcií.

Belgické médiá upozornili, že najvyšší stav ohrozenia bude mať značný negatívny dopad na ekonomiku hlavného mesta, najmä v sektore obchodu a služieb – o to viac, že Brusel už začal žiť predvianočnými nákupmi.

Medzitým, ako upozornila televízna stanica RTBF, niektoré veľké belgické podniky, úrady či bankové inštitúcie vyzvali svojich zamestnancov, aby kvôli teroristickým hrozbám pracovali z domu. Na druhej strane malé podniky, malé obchody, bary a kaviarne budú zrejme pokračovať vo svojej činnosti; podobne ako počas víkendu.

V Bruseli sa zrejme skrývajú teroristi

Obyvatelia belgickej metropoly sa v nedeľu prebudili do druhého dňa najvyššieho stupňa hrozby teroristického útoku. Úrady situáciu znovu posúdia popoludní, je však pravdepodobné, že opatrenie bude predĺžené.

Naznačil to starosta bruselskej štvrti Schaerbeek Bernard Clerfayt, keď rozhlasovej stanici RTBF povedal, že pokračuje pátranie po dvoch nebezpečných teroristoch, ktorí by mohli zaútočiť.

„To nebezpečenstvo tu je. Dozvedeli sme sa, že na území Bruselu sa nachádzajú dvaja teroristi a môžu vykonať niečo nebezpečné,“ citovala starostove slová agentúra DPA. Preto musíme zostať veľmi obozretní, dodal Clerfayt.

O „niekoľkých podozrivých“ osobách sa rozhlasu zmienil aj belgický minister vnútra Jan Jambon. Bruselská polícia už viac ako týždeň pátra po Salahovi Abdeslamovi, ktorý sa údajne priamo zapojil do atentátov vo francúzskej metropole z 13. novembra a potom sa vrátil do bruselskej štvrti Molenbeek, kde žil. Abdeslamov brat sa v Paríži vyhodil do povetria.

Belgické úrady vyhlásili v sobotu v Bruseli, kde sídlia aj inštitúcie Európskej únie a NATO, štvrtý, najvyšší stupeň ohrozenia kvôli bezprostrednej hrozbe teroristického ú­toku.

Premiér Charles Michel na tlačovej konferencii po zasadnutí bezpečnostnej rady štátu povedal, že panujú obavy, že „by niekoľko osôb so zbraňami a výbušninami mohlo začať útok, možno na niekoľkých miestach“.

Ani v nedeľu, rovnako ako v sobotu, nejazdí v belgickej metropole metro, väčšina autobusových a električkových liniek je v prevádzke. Opatrenie sa týka aj futbalových zápasov a úrady vyzvali obyvateľov, aby sa vyhýbali miestam s väčšou koncentráciou ľudí. V uliciach mesta sú naďalej policajné a vojenské hliadky.

Bezpečnostná rada štátu sa má opäť stretnúť v nedeľu popoludní a rozhodnúť, či najvyšší stupeň ohrozenia zostane ďalej v platnosti.

42 debata chyba
Viac na túto tému: #Brusel #teroristi #hrozba teroristických útokov #Belgicko