V Bruseli predĺžili výstrahu, zatkli štvrtého podozrivého z parížskych útokov

Belgická polícia v pondelok pri piatich raziách v Bruseli a dvoch vo východobelgickom Liège zatkla päť ľudí. Zo 16 zatknutých z nedeľného záťahu v belgickej metropole ich zároveň 15 prepustili a jednu osobu obvinili v súvislosti s nedávnymi atentátmi v Paríži. Oznámila to belgická prokuratúra. Hľadaný Salah Abdeslam, po ktorom polícia kvôli jeho údajnej účasti na teroristických útokoch v Paríži už viac ako týždeň pátra, nie je medzi zadržanými a je ďalej na úteku.

23.11.2015 07:32 , aktualizované: 20:07
Belgicko, polícia Foto: ,
Belgická polícia počas nedeľnej operácie v centre Bruselu, pri ktorej zatkla 16 ľudí.
debata (15)

Belgický denník La Libre Belgique na svojich internetových stránkach uviedol, že Abdeslama údajne vystopovali policajti v okolí Liège. Vraj im však unikol a ušiel vo vozidle BMW smerom do Nemecka. Oficiálne zdroje túto informáciu nepotvrdili.

Salah Abdeslam je považovaný za jedného z hlavných podozrivých, ktorý sa podľa vyšetrovateľov priamo zapojil do prípravy a vykonania teroristických útokov, počas ktorých zomrelo 13. novembra v Paríži 130 ľudí. Jeden z Abdeslamových bratov sa v Paríži vyhodil do povetria.

Prokurátor Eric Van Der Sypt okrem iného povedal, že pri policajnej operácii v Bruseli nenašli žiadne zbrane ani výbušniny. Okrem Bruselu policajti zasahovali aj v Charleroi južne od hlavného mesta. Jeden zo zadržaných utrpel zranenia po tom, čo havaroval, keď sa polícii pokúšal prejsť v aute. V bruselskej štvrti Molenbeek sa podľa prokurátora strieľalo, nie je však jasné, kto dve rany zo strelnej zbrane vypálil.

O ďalšom osude všetkých zadržaných musí v pondelok rozhodnúť súd.

Belgická polícia v nedeľu pri záťahu uzavrela niekoľko ulíc v historickom centre Bruselu. Obyvatelia dostali príkaz nepribližovať sa k oknám, hoteloví hostia nesmeli vychádzať von. V belgickej metropole už od víkendu platí najvyšší – štvrtý stupeň bezpečnostných opatrení, a to kvôli vierohodným informáciám o bezprostrednej hrozbe teroristického útoku. Od soboty preto v Bruseli nejazdí metro, zatvorené sú múzeá a galérie, mnoho športových či kultúrnych podujatí zrušili a zatvorené zostanú aj miestne školy, vrátane vysokých.

Polícia v Bruseli pátrala po podozrivých v súvislosti s atentátmi v Paríži už niekoľkokrát. Sústredila sa predovšetkým na problematickú štvrť Molenbeek, kde žili bratia Abdeslamoví a kde vyrastal aj Abdelhamid Abaaoud, údajný strojca útokov, ktorý zomrel minulý týždeň pri policajnej operácii na predmestí Paríža.

Belgická televízia RTBF s odvolaním sa na zdroj z prokuratúry zverejnila identitu tretieho muža, ktorého v Belgicku v súvislosti s parížskymi atentátmi obvinili z terorizmu. Ide údajne o 39-ročného Maročana Laziza Abrahímího, v ktorého aute polícia našla zbraň a stopy krvi.

Ďalšie zbrane potom našla pri prehliadke jeho bytu vo štvrti Molenbeek. Prokuratúra Abrahímího obvinila z členstva v teroristickej organizácii, účasti na teroristickom útoku a z nedovoleného držania zbraní.

Jeho brat sa vraj v súčasnosti nachádza v Sýrii. Okrem Abrahímího obvinili v Belgicku z terorizmu tiež Mohameda Amriho a Hamza Attoua, ktorí po atentátoch vyzdvihli Salaha Abdeslama v Paríži a priviezli ho do Bruselu.

15 debata chyba
Viac na túto tému: #Belgicko #útoky v Paríži #Salah Abdeslam