Záhada džihádistu. Prežil, aby vraždil?

Meno Salah Abdeslam donedávna nič nehovorilo francúzskym bezpečnostným zložkám. Teraz je najhľadanejším Francúzom na svete. Po atentátoch v Paríži zostal jediný nažive z členov komanda smrti. Prečo vtedy neútočil aj on, prečo sa nepridal k teroristom, ktorí sa vyhodili do vzduchu? Vyzerá to tak, že mal za úlohu zostať nažive, aby sa pokúsil vraždiť neskôr inde.

23.11.2015 11:00
Salah Abdeslam, Francúzsko, terorista, IS Foto:
Pátranie po teroristovi Salahovi Abdeslamovi vyhlásila francúzska polícia po atentátoch v Paríži. V texte je uvedené, že sa narodil 15. septembra 1989 v Bruseli. Je vysoký 175 cm a má hnedé oči. Kto má informácie, ktoré by ho pomohli nájsť, má zavolať na číslo 197, ktoré sa aktivuje iba v prípade teroristických útokov alebo ich hrozby. Úrady upozorňujú, že ide o nebezpečného jedinca, a preto vyzývajú ľudí, aby sa nepokúsili sami proti nemu zasiahnuť.
debata (22)

Abdeslam, 26-ročný rodák z Bruselu s francúzskym občianstvom, sa zrejme skrýva v belgickej metropole. Vyhlásenie najvyššieho stupňa teroristickej hrozby v hlavnom meste zjavne súvisí s obavou, že by mohol chystať útok.

Kamarát so strojcom

Psychologicky dôležitá stopa vedie až do ranej mladosti Abdeslama. „Mal už v detstve za kamaráta Abdelhamida Abaaouda, označovaného za mozog atentátov v Paríži,“ upozornili noviny La Libre Belgique. Tento džihádista naplánoval útoky, ale na ich vykonaní sa 13. novembra osobne nezúčastnil. Zomrel o päť dní neskôr počas policajného záťahu v parížskej štvrti Saint-Denis.

Salah Abdeslam mal už v detstve za kamaráta Abdelhamida Abaaouda, označovaného za mozog atentátov v Paríži.
La Libre Belgique, belgické noviny

Keďže obaja sa dlho poznali a určite si vzájomne dôverovali, je možné, že Abaaoud inštruoval Abdeslama, aby sa postaral o ďalšiu časť atentátov. Zjavne podobne chcel postupovať prvý menovaný, pretože protiteroristické komando ho našlo silno vyzbrojeného spolu s jeho sesternicou, ktorá tiež zahynula, keď sa ich dosiaľ neidentifikovaný komplic so samovražedným pásom na tele odpálil v obliehanom byte. Mimochodom, Abdeslam a Abaaoud sa vydali na zlé chodníčky už pred viacerými rokmi, keď spoločne spáchali jednu lúpež.

Je pravdepodobné, že Abdeslam mal dôležité poslanie pri útokoch v Paríži. „Kreditnou kartou objednal dve izby v hoteli pri Paríži, kde sa páchatelia ubytovali pred atentátmi,“ napísal denník Le Parisien. Zariadil aj prenájom automobilov. „Vyšetrovatelia sa nazdávajú, že spolu s 31-ročným bratom Brahimom vytvorili skupinu s kalašnikovmi,“ napísali noviny Le Soir o pozadí viacerých teroristov, ktorí vraždili predminulý piatok. Brahim bol medzi útočníkmi, ktorí sa odpálili. (Samovražedné pásy či vesty si asi vyrobili sami. Amatérsky z peroxidov acetónu, čo sa dá zistiť na internete.)

Správanie Salaha 13. novembra je záhadou. Údajne mal tiež na sebe výbušniny. Zlyhala mu rozbuška? Cúvol? Alebo mal naozaj v pláne zabíjať inde, keby platilo, že Abaaoud mu dal pokyn udrieť neskôr?

Zmizol cez hranice

Deň po masakre v Paríži Abdeslam utiekol z Francúzska. Pomohli mu dvaja komplici, ktorí za ním prišli autom z Bruselu. Policajti ho mohli zadržať, ale netušili, koho kontrolujú. Posilnené hliadky po zavedení hraničných kontrol preverovali posádka automobilu, v ktorom sa Abdeslam viezol. „Francúzska polícia mu kontrolovala doklady na ceste do Belgicka, ale keďže ešte nebol na zozname hľadaných, pustila ho,“ uviedli noviny Le Monde. Naopak, belgické bezpečnostné zložky ho už dlhšie registrovali ako islamského radikála, ale francúzski kolegovia to nevedeli.

Neskôr pri razii v bruselskej štvrti Molenbeek, označovanej za liaheň džihádistov, polícia zadržala oboch komplicov. Vypovedali opačne o tom, kde Abdeslam vystúpil z auta.

Médiá informovali, že Abdeslam pracoval ako dopravný technik. „V rokoch 2009 – 2011 v depe električiek v meste Ixelles, potom ho firma poslala robiť do Bruselu,“ napísali noviny La Libre Belgique. Zamestnanie mu možno pomohol nájsť jeho otec. „Tento prisťahovalec z Maroka sa živí ako vodič električiek,“ poznamenal týždenník Le Nouvel Observateur.

Opásaný výbušninami?

Mohamed Abdeslam, druhý zo Salahových bratov, tvrdí o tomto teroristovi, že si v poslednej chvíli rozmyslel, že nebude vraždiť v Paríži. „Je to viac ako moja nádej, je to moje presvedčenie. Je totiž veľmi inteligentný,“ povedal pred kamerami belgických televíznych štábov muž, ktorý podľa polície netušil, aký ohavný zločin chcú spáchať súrodenci.

Slovám Mohameda Abdeslama však odporujú svedectvá dvoch komplicov jeho hľadaného brata, ktorého previezli do Belgicka. Vôbec to nevyzerá, že zmizol z Francúzska tak, aby sa pokúsil len skrývať. „Môj klient mal veľký strach, keď viezol Abdeslama preč. Nehovoril o zbraniach, no hovoril o hrubom kabáte, ktorý mal Salah na sebe, asi mal pod ním pás s výbušninami,“ povedala pre stanicu RTBF Carine Couqueletová, advokátka jedného zo zadržaných komplicov.

Stanica ABC News informovala, že sa jej ozvali dvaja známi Abdeslama, ktorí tvrdia, že v utorok s ním komunikovali prostredníctvom internetu na Skype. Podľa nich sa vyhováral, že ho zmanipuloval Abaaoud a ospravedlňuje sa rodičom aj bratovi Mohamedovi. Ťažko však v jeho slovách nájsť zrnko pravdy, pretože kamarátov prosil, aby mu pomohli pridať sa k džihádistom v Sýrii.

© Autorské práva vyhradené

22 debata chyba
Viac na túto tému: #Francúzsko #Paríž #útoky v Paríži #Salah Abdeslam