Krym je ďalej bez prúdu, aktivisti chcú prepustenie väzňov v Rusku

Aktivisti organizácie Blokáda Krymu ďalej znemožňujú ukrajinským energetikom obnoviť na anektovanom Kryme dodávku prúdu, ktorá bola prerušená cez víkend. Podľa ukrajinskej agentúry Unian žiadajú prepustenie ukrajinských politických väzňov zadržiavaných na Kryme a v Rusku.

23.11.2015 10:47
Ukrajina, Krym, Foto: ,
Bezpečnostný personál stráži poškodený stĺp elektrického vedenia v Chersonskej oblasti.
debata (88)

Elektrinu údajne nedostávajú ani dve ukrajinské jadrové elektrárne, ktorých prevádzku zastavil automatický havarijný systém.

Elektrina prestala na Krym prúdiť v noci zo soboty na nedeľu, keď boli v Chersonskej oblasti susediacej s obsadeným polostrovom zničené dva stĺpy diaľkového vedenia. Na Kryme vyhlásili núdzový stav, pretože nasadené dieselové generátory sú schopné pokryť len asi štvrtinu potrieb.

Organizácie Blokáda Krymu, ktorá je podľa ukrajinských médií zrejme za incident zodpovedná, združuje radikálnych protiruských aktivistov a zástupcov krymských Tatárov. Ich hovorca Mustafa Džemilev, ktorý je poslancom ukrajinského parlamentu, vyhlásil, že rokovania o obnovení dodávok prúdu sa uskutočnia až po oslobodení ukrajinských politických väzňov zadržiavaných na Kryme a v Rusku.

Na mysli mal zrejme krymskotatárskych aktivistov, ktorí sa na Kryme postavili do čela protestov proti minuloročnej ruskej anexii a zadržala ich ruská polícia. V Rusku okrem toho väzobne stíhajú tiež ukrajinskú letkyňu Nadeždu Savčenkovú, obvinenú z podielu na smrti dvoch ruských novinárov. Ukrajinského filmového režiséra Olega Sencova v auguste odsúdili na 20 rokov väzenia za aktívny odpor proti ruskej anexii.

Denník Ukrajinská pravda oznámil, že zastavenie dodávky prúdu sa dotklo aj niekoľkých juhoukrajinských okresov v Chersonskej a Mykolajivskej oblasti. Postihnuté boli okrem iného Záporožská a Juhoukrajinská jadrová elektráreň, ktoré ležia severne od Krymu. Prevádzka v oboch elektrárňach sa po prerušení prúdu automaticky zastavila. Džemilev vyhlásil, že aktivisti blokujúci prístup k poškodeným stĺpom umožnia obnovu dodávky prúdu do jadrových elektrární.

Priamo pri poškodených stĺpoch je podľa agentúry Unian situácia pokojná. Poriadkové sily sa zatiaľ nesnažia vytlačiť radikálnych aktivistov, zhromaždených na mieste incidentu. Členovia organizácie Blokáda Krymu síce otvorili prístup opravárenských čiat k prerušenému vedeniu, začatie prác však znemožňujú. Obnova poškodených podpier bude po zastavení blokády údajne trvať najmenej štyri dni.

Na samotnom Kryme je situácia stále kritická. Prúd je k dispozícii len vo veľkých mestách, navyše s častými výpadkami. Na mnohých miestach nefunguje mobilné telefonické spojenie a viazne hromadná doprava. Energetická správa Krymu zostavila harmonogram, podľa ktorého postupne vypína či zapína jednotlivé krymské okresy.

Ruský gubernátor Sevastopoľa Sergej Meňajlo vyhlásil, že mesto sa musí pripraviť na dlhé obdobie obmedzenej dodávky prúdu. Až do odvolania napríklad vypli všetky mestské prevádzky diaľkového vykurovania.

88 debata chyba
Viac na túto tému: #Rusko #Ukrajina #Krym #Blokáda Krymu