Bruselský záťah sa na Twitteri premenil na mačaciu ofenzívu

Belgičania počas protiteroristického zásahu v Bruseli zaplavili internetovú komunikačná sieť Twitter fotografiami a krátkymi videami mačiek. Nečakane a s humorom tak od nedeľného večera reagovali na výzvu polície nezverejňovať podrobnosti o operácii, počas ktorej zatkli najmenej 16 ľudí.

23.11.2015 11:07
debata (2)

Nedeľný protiteroristický záťah si vynútil uzavretie historického centra Bruselu, ktorý bol už predtým ochromený bezpečnostnými opatreniami v súvislosti s teroristickými útokmi v Paríži pred viac ako týždňom.

Aj v takej vážnej situácii si Belgičania zachovali nadhľad a twitterový hashtag #BrusselsLockdown, ktorý pôvodne sústreďoval tok informácií o protiteroris­tickom zásahu a policajných uzávierkach, sa náhle premenil v galériu domácich miláčikov, ktorí sa podľa tvrdení ich majiteľov tvárili podozrievavo alebo vystrašene. Zábavné fotografie začali na Twitteri naskakovať po tom, čo polícia požiadala médiá a verejnosť o zdržanlivosť pri zverejňovaní detailov o svojej operácii.

Mačky boli zachytené na často upravených snímkach a fotomontážach v najrôznejších situáciách. K videniu tak boli predovšetkým ozbrojení mačací hrdinovia zasahujúci proti zloduchom, elitná mačacia zásahová jednotka alebo mačka listujúca si v knihe s názvom Umenie vojenskej stratégie.

Jeden z užívateľov na sieť umiestnil fotografiu dvoch mačiek, ktoré na seba vzali podobu bojových vznášadiel z Hviezdnych vojen. Menej politicky korektné zábery zachytávali štylizované mačky-teroristov zahalené do moslimských šatiek.

„Myslím, že som počas hodiny videl viac smiešnych mačiek ako za celý život,“ komentoval to expert na sociálne siete Mateusz Kukulka. Pri zrode myšlienky podľa neho stál kameraman holandskej televízie NOS Hugo Janssen, ktorý zverejnil fotografiu svojho kocúra. „Namiesto tweetov o policajnej aktivite v Bruseli sem dávam fotku našej mačky Mozarta,“ uviedol v popisku.

Belgické úrady reakciu verejnosti hodnotili kladne. „Federálny prokurátor a policajné služby musia poďakovať tlači a užívateľom sociálnych sietí za to, že brali ohľad na potreby prebiehajúcej operácie,“ vyhlásil hovorca prokuratúry Eric Van Der Sypt.

2 debata chyba
Viac na túto tému: #Brusel #Twitter #Belgicko #útoky v Paríži