Hollande hľadá spojenca v Kremli

Spája ich vojna proti džihádistom, povznesú sa preto nad spory medzi Západom a Moskvou? Francúzsko sa po atentátoch v Paríži už spolieha na pomoc Ruska, ktorému islamisti zničili civilné lietadlo nad Sinajským polostrovom.

24.11.2015 08:00
Putin, Hollande, Rusko, Francúzsko Foto:
Dohodne sa Vladimir Putin s Françoisom Hollandom na spoločnom boji proti teroristom?
debata (118)

Teroristická organizácia Islamský štát je spoločný nepriateľ; nájdu obe krajiny súzvuk, aj keď sa v iných veciach rozchádzajú?

Odpoveď môže dať stretnutie prezidentov Françoisa Hollanda a Vladimira Putina. Rokovať budú vo štvrtok v Kremli.

Paríž mení tón

Keď Rusi začali bombardovať Sýriu, Francúzi mali pochybnosti, či sa Putin naozaj zameriava proti džihádistom. USA upozorňovali, že väčšina náletov je zacielená na umiernenú opozíciu, ktorá chce zosadiť prezidenta Bašára Asada.

Šéf francúzskej diplomacie Laurent Fabius už hovorí, že Moskva sa polepšila. „V ruskej stratégii došlo k zmene, ktorú považujeme za úprimnú. Treba spojiť všetky sily v boji proti Islamskému štátu,“ poznamenal pre stanicu France Inter.

Kým nedávno Hollande zrušil predaj dvoch vojenských lodí do Ruska, teraz sa ozývajú hlasy, podľa ktorých by sa mala zásadne prehodnotiť zahraničná politika voči Moskve. „Žiadam prezidenta o zrušenie sankcií proti Rusku, aby sa otvorila cesta k veľkej svetovej koalícii proti Islamskému štátu,“ napísal na Facebooku francúzsky expremiér François Fillon. Denník Wall Street Journal s odvolaním sa na zdroje v bruselskej centrále EÚ však informoval, že európsky trest za konflikt na Ukrajine zostane v platnosti, pričom Paríž je medzi tými, čo neplánujú zmeniť názor.

Či už bude tak, alebo inak, v boji proti islamistom sa musia sily zjednotiť, prízvukuje komentár stanice Deutsche Welle: „Po teroristických útokoch v Paríži musia nasledovať nie pokrytecké vyhlásenia o tom, s kým sa nedá spolupracovať, ale jasne zameraná reálna politika. Treba tlačiť na stúpencov džihádistov v Perzskom zálive a mať úzku vojenskú súčinnosť s Ruskom.“

Žiadam prezidenta Françoisa Hollanda o zrušenie sankcií proti Rusku, aby sa otvorila cesta k veľkej svetovej koalícii proti Islamskému štátu.
François Fillon, francúzsky expremiér

Osud Asada

Jablkom sváru je však budúcnosť sýrskeho vládcu. Asad zjavne vyhovuje Rusku, Západu vôbec nie. „Jedine službou za službu je možné presvedčiť Moskvu, aby sústredila svoje sily proti džihádistom. Hollande sa nedomôže veľkej koalície, ak neurobí ústupky k Asadovmu režimu,“ napísal denník Le Temps s odvolaním sa na francúzske vládne zdroje. Môže byť novým signálom to, že Francúzsko už otvorene nezdôrazňuje, že odchod sýrskeho prezidenta je podmienkou jednotného frontu s Ruskom? Uvidí sa…

Isté je, že tón nemení Kremeľ. Jasne naznačuje, že sa nechystá obrátiť chrbtom k režimu v Damasku. „Celý čas sme od našich francúzskych priateľov počúvali, že vyriešenie otázky odchodu Asada musí byť predbežnou podmienkou pre politické zmeny. Ochránilo to Francúzsko pred teroristickými útokmi?“ citovala agentúra RIA Novosti Putina.

Cesta k dohode môže byť zaujímavá aj pre ruského prezidenta. „Väčšina lídrov v Európe a USA si začala držať od neho odstup po anexii Krymu, zaviedli sa sankcie, navyše klesla cena ropy. Putin má príležitosť znovu sa postaviť na vlastné nohy na medzinárodnej scéne,“ nazdáva sa týždenník Le Point. Časopis dodal, že zapojenie Moskvy do ťaženia proti islamistickým hrdlorezom je pre Západ dôležité v ovzduší obáv z ďalšieho teroru: „Rozšírenie koalície o Rusko by malo predsa len byť viac zaujímavé, keďže má už veľa vojakov v Sýrii, ktorí sú schopní udrieť na džihádistov.“

Putin a Sýria

Ruské nálety v Sýrii trvajú už niekoľko týždňov. Nasadenie bombardérov bol pragmatický ťah. „Hlavným dôvodom Putinovej intervencie bol návrat jeho krajiny do hry veľmocí. Chcel tiež zabrániť rozpadu Sýrie, aby ochránil ruské záujmy,“ poznamenali noviny Le Monde.

V situácii po atentátoch v Paríži by sa však malo pozerať na to, čo sa dá spoločným úsilím dosiahnuť proti teroristom. „Spolupráca s Ruskom proti džihádistom, radšej ako rivalita, ponúka Francúzsku najlepšie šance účinne bojovať proti islamistickému nepriateľovi. Hollande prijal argumenty od tých, čo obhajovali otočku, pričom to nie sú iba názory medzi francúzskymi obdivovateľmi Putina,“ podotkol Le Monde. Šéf Elyzejského paláca zdôraznil, že na rokovaniach v Bielom dome a v Kremli chce zjednotiť sily proti teroristom (pred Moskvou v utorok priletí do USA).

Cesta k zmenám

Téma širokej koalície nie je novinka. Putin ju navrhol pred dvomi mesiacmi. Kladnej odpovede sa vtedy nedočkal. „Západné aj arabské štáty sa obávali, že šéf Kremľa to robí len preto, aby z toho vyťažil posilnenie Asada,“ podotkol Le¤Point s tým, že zmena Hollandovho postoja môže mať pre Putina príchuť politického víťazstva.

Mimochodom, prvý konkrétny krok v zblížení sa už objavil. „Po výzve Hollanda na jednotný front proti džihádistom Putinovi trvalo menej ako 24 hodín, aby symbolicky reagoval tým, že nariadil ruskému vojenskému námorníctvu kooperovať v Stredozemnom mori s francúzskym vojenským plavidlom Charles de¤Gaulle,“ pripomenul denník Le Figaro. Putin dokonca povedal, že s francúzskou posádkou majú komunikovať ako so spojencami.

Vo štvrtok sa uvidí, či to bol prvý krok k spolupráci. K výmene spravodajských informácií a ku koordinovaniu útokov s cieľom zničiť teroristov.

© Autorské práva vyhradené

118 debata chyba
Viac na túto tému: #Francúzsko #Rusko #Francois Hollande #teroristická hrozba