V Mali sa začal trojdňový smútok za obete piatkového atentátu

V Mali sa začal trojdňový smútok vyhlásený kvôli piatkovému teroristickému útoku na hotel v metropole Bamako. Zo solidarity sa k nemu pripojili aj Mauritánia, Guinea a Senegal, ktorého jeden občan je medzi 19 obeťami atentátnikov. K atentátu sa prihlásili dve teroristické skupiny pôsobiace v Afrike. Jednou z nich je podľa médií skupina Murábitún (Hliadka). Polícia v pondelok zverejnila fotografie dvoch ľudí hľadaných v súvislosti s útokom.

23.11.2015 12:56
Bamako, Foto: ,
Muž drží ceduľu s heslami #Ja som Bamako a #Modlime sa za Mali. Po útokoch v Mali sa tak objavili podobné prejavy solidarity ako po parížskych útokoch.
debata (4)

Mauritánska spravodajská služba Al-Achbár oznámila, že jej skupina Murábitún zaslala informáciu s menami dvoch mužov, ktorí vraj atentát spáchali. Sú to Abdal Hakím Ansari a Muáz Ansar. V odkaze stojí, že atentát spáchali len oni dvaja.

Svedkovia a malijskí predstavitelia predpokladali, že za útokom mohlo byť až desať atentátnikov. Dvaja prišli o život v hoteli, kde sa našli ich telá.

Malijské bezpečnostné sily nepovažujú otázku počtu a národnosti atentátnikov za uzavretú a po prípadných spolupáchateľoch útočníkov sa stále pátra. Úrady už zverejnili fotografie hľadaného muža a ženy, ktorí sú podozriví zo spoluúčasti na útoku.

Prokurátor Boubacar Sidiki Samaké, ktorý sa zaoberá teroristickými prípadmi, oznámil, že atentátnici mali „komplicov, ktorí im pomohli dostať sa do hotela a spáchať zločin“. V hotelovej hale sa našiel kufrík, ktorý patril atentátnikom a v ktorom boli uložené granáty. Samaké povedal, že na vyšetrovaní sa zúčastňujú tiež francúzski kriminalisti a pracovníci misie OSN (MINUSMA). Prokurátor odmietol povedať, či bol niekto zatknutý, ale vyhlásil, že sa v Bamaku vykonávajú domové prehliadky a že ďalšie informácie budú zverejnené v najbližších dňoch.

Skupina Murábitún má väzby na teroristickú sieť al-Kajdá a vo svojom piatkovom vyhlásení oznámila, že sa na útoku podieľala aj ďalšia odnož al-Kajdy, ktorá si hovorí Saharský emirát.

Teroristi v piatok skoro ráno prenikli do hotela Radisson Blu a zajali v ňom na 170 hostí a zamestnancov. Do zásahu proti nim sa po boku malijských vojakov zapojili tiež francúzski špecialisti a americkí agenti z misie OSN v Mali. Medzi 19 obeťami je 18 hotelových hostí a jeden miestny policajt.

4 debata chyba
Viac na túto tému: #teroristický útok #Mali #Bamako