Nemecko sa rozlúčilo s bývalým kancelárom Schmidtom

Nemecko sa rozlúčilo s bývalým kancelárom Helmutom Schmidtom, ktorý zomrel 10. novembra vo veku 96 rokov. Kancelárka Angela Merkelová ho pri smútočnom ceremoniáli v hamburskom kostole svätého Michala označila za výnimočného štátnika, ktorý bude Nemecku i svetu chýbať. Pripomenula aj jeho nezmieriteľný postoj v boji proti ľavicovým teroristom v 70. rokoch, dala ho do súvislosti s nedávnymi atentátmi v Paríži.

23.11.2015 14:02
Nemecko, Helmut Schmidt, Foto: ,
Nemeckí armádni vojaci nesú rakvu po smútočnom memoriále v kostole Sv. Michala v Hamburgu.
debata (2)

„Helmut Schmidt nám bude všetkým chýbať. Jeho smrť po sebe zanechala medzeru v politickom aj v publicistickom svete,“ povedala Merkelová pred zhruba 1 800 smútočnými hosťami, medzi ktorými boli všetci členovia nemeckej vlády, prezident Joachim Gauck aj jeho predchodcovia Christian Wulff a Horst Köhler. Na štátny pohreb dorazili aj predseda Európskej komisie Jean-Claude Juncker, bývalý francúzsky prezident Valéry Giscard d'Estaing či bývalý americký minister zahraničia Henry Kissinger.

„Helmut Schmidt bol zapálený pre demokraciu a pre jej hodnoty,“ povedala Merkelová. „Keď bol presvedčený, že je potrebné urobiť niečo dôležité, urobil to a nebál sa následkov. Bol pripravený zaplatiť aj tú najvyššiu cenu,“ uviedla.

Predseda Spolkového snemu Norbert Lammert,... Foto: SITA/AP, Markus Schreiber
Nemecko, Helmut Schmidt, pohreb Predseda Spolkového snemu Norbert Lammert, nemecká kancelárka Angela Merkelová a bývalý minister zahraničných vecí USA Henry Kissinger (zľava) opúšťajú kostol po smútočnom memoriále.

Kancelárka vyzdvihla Schmidtove zásluhy o vytvorenie spoločnej európskej meny aj o založenie skupiny ekonomicky silných krajín G7. Zároveň pripomenula aj boj bývalého kancelára proti teroristickej organizácii Frakcia červenej armády (RAF), ktorá vykonávala v Nemecku teroristické útoky. Boj proti terorizmu dala do súvislosti so súčasnou bezpečnostnou situáciou v Európe.

„Dnes, keď sa lúčime s Helmutom Schmidtom, znova čelíme hrozným atentátom. Naše myšlienky stále smerujú do Paríža, k obetiam útokov spred desiatich dní a k ​​ich blízkym. Motívy a okolnosti sú dnes iné, ale terorizmus zostáva terorizmom. Vražedné zločiny, ktorých páchatelia pohŕdajú ľuďmi, nemôže nič ospravedlniť,“ povedala Merkelová.

Podľa nej síce vyvstáva otázka, ako by na útoky reagoval Schmidt, odpoveď však musia hľadať súčasní politici. „Musíme sami dokázať, že sme pochopili, čo to znamená prevziať zodpovednosť,“ povedala. Podľa Merkelovej je potrebné konať rozhodne a zachovať medzinárodnú solidaritu. „Sloboda je silnejšia než teror a nenávisť. Ľudskosť je silnejšia ako neľudskosť,“ povedala kancelárka.

2 debata chyba
Viac na túto tému: #Nemecko #pohreb #Angela Merkelová #Helmut Schmidt