V Abaaoudovom úkryte polícia nenašla žiadne útočné zbrane

Francúzska polícia zatiaľ v byte na parížskom predmestí Saint-Denis, v ktorom sa ukrýval údajný strojca parížskych atentátov Abdelhamid Abaaoud, nenašla žiadne útočné zbrane. V dome poškodenom výbuchom, ktorý pri stredajšom policajnom zásahu spôsobil samovražedný atentátnik, vyšetrovatelia našli len jednu deväťmilimetrovú pištoľ. Informoval o tom francúzsky server 20 minutes. Vo väzbe naďalej zostáva muž, ktorý dal svoj byt v Saint-Denis teroristom k dispozícii.

23.11.2015 14:50
Francúzsko, Paríž, útoky, Foto: ,
Záber explózie domu v St. Denis, v ktorom sa ukrývali teroristi.
debata (5)

Podľa veliteľa zásahovej jednotky Jeana-Michela Fauvergueho čelili policajti pri takmer sedemhodinovej akcii výdatnej paľbe zabarikádovaných teroristov. Parížsky prokurátor uviedol, že zásahová jednotka vystrieľala 5-tisíc nábojov. Teroristi údajne na policajtov hádzali aj granáty.

Podľa serveru 20 minutes teraz polícia pracuje s vyšetrovacou verziou, podľa ktorej boli zbrane zničené pri výbuchu, ktorý spôsobil samovražedný atentátnik. Prehliadka domu, v ktorom zásah prebehol, stále pokračuje. Policajti okrem iného našli tiež zvyšky samovražednej ves­ty.

V byte v Saint-Denis v stredu zahynuli prinajmenšom tri osoby. Jednou z nich bol údajný strojca parížskych atentátov Abdelhamid Abaaoud, druhou jeho sesternica Hasna Aitboulahcenová. Identita tretieho muža, ktorý sa odpálil, zatiaľ nie je známa.

Vo väzbe naďalej zostáva Jawad Bendaoud, majiteľ bytu, v ktorom sa teroristi ukrývali. Polícia ho zadržiava už šiestym dňom, čo je podľa serveru 20 minutes ojedinelé. Bežná doba väzby činí štyri dni, predĺžiť ju možno len v prípade bezprostredne hroziaceho atentátu či kvôli nutnej medzinárodnej právnej pomoci.

Vyšetrovatelia parížskych atentátov sa podľa serveru 20 minutes tiež domnievajú, že zo Sýrie sa do Francúzska vrátil islamista Fabien Clain. Práve tento muž údajne nahovoril zvukovú nahrávku, na ktorej sa organizácia Islamský štát (IS) prihlásila k spáchaniu teroristických útokov, ktoré si vo francúzskej metropole vyžiadali 130 obetí.

Clain, ktorý bol vo Francúzsku v minulosti odsúdený na päť rokov väzenia za organizovanie odchodov džihádistov do Iraku, má údajne väzby okrem iného na Francúza alžírskeho pôvodu Mohammeda Meraha, ktorý v roku 2012 pred židovskou školou v Toulouse zabil tri deti a dospelého.

Francúzsky minister obrany Jean-Yves Le Drian v pondelok ráno oznámil, že lietadlová loď Charles de Gaulle, ktorá v stredu vyrazila z námornej základne v Toulone, v nedeľu uskutočnila vo východnom Stredomorí cvičení a oddnes je pripravená zapojiť sa do boja proti IS. Podľa agentúry AFP v popoludňajších hodinách uskutočnili francúzske lietadlá prvé nálety na pozície radikálov z IS v Sýrii a v Iraku.

5 debata chyba
Viac na túto tému: #Francúzsko #útoky v Paríži #Abdelhamid Abaaoud