Vianočnému stromčeku v Bruseli robia spoločnosť ozbrojení výsadkári

Ozbrojení výsadkári v uniformách útrpne znášajú, že sú pre turistov hlavnou atrakciou na bruselskom centrálnom námestí Grande Place. V pondelok, tretí deň najvyššieho stupňa pohotovosti, je v Bruseli studené, hoci slnečné počasie a nebyť jasne viditeľnej prítomnosti ozbrojených mužov a žien v uliciach, zdalo by sa, že sa vlastne nič nedeje.

23.11.2015 15:35 , aktualizované: 19:56
belgicko, brusel, vojaci, Foto: ,
Brusel už tretí deň stráži armáda a špeciálne jednotky.
debata (27)

Nie je to pravda, v belgickej metropole v pondelok nešli deti do školy, už od soboty nejazdí metro a zatvorený zostal veľký počet obchodov.

Presne v miestach, kde sa v nedeľu večer odohrala významná časť zatiaľ posledného zásahu belgických bezpečnostných síl, v pondelok dopoludnia prechádzali turistické skupiny aj miestni ľudia.

V policajných sieťach uviazlo v 19 domových prehliadkach 21 ľudí. Ďalej však uniká najhľadanejší muž v Belgicku, Salah Abdeslam, ktorý má údajne priamy podiel na krvavých teroristických útokoch v Paríži z 13. novembra. Informácie o jeho možnom pobyte v Bruseli prispeli k rozhodnutiu belgických úradov vyhlásiť od soboty pre belgické hlavné mesto štvrtý, najvyšší stupeň pohotovosti.

Belgický premiér Charles Michel cez víkend vysvetlil, že úrady disponovali vierohodnými informáciami o možnom útoku, ktorý by sa mohol podobať práve tomu parížskemu. Na bulvári Ansbach, novozriadenej pešej zóne v centre mesta, si vojenské nákladiaky a hliadkujúcich ozbrojencov filmovali a fotili desiatky ľudí a novinárov.

Je zjavné, že belgické úrady chcú, aby výrazná prítomnosť vojakov a policajtov bola v uliciach vidieť. „Toto som si musel zaznamenať,“ povedal priamo vedľa obrneného vozidla asi päťdesiatročný Claude, ktorý do centra prišiel s veľkým fotoaparátom.

Ako zamestnanec metra má neplánované voľno a tak sa vybral pozrieť, čo sa v centre deje. „Ako dlho to bude trvať, to neviem. Ale hlavne si myslím, že to nie je naposledy. Budeme si musieť všetci zvyknúť,“ povedal.

Skepticky videli tržby čašníci zvyčajne plných reštaurácií v centre, napriek tomu väčšina otvorila a prázdne stolíky s pripravenými príbormi tak ako vždy lemujú úzke uličky v okolí centrálneho námestia.

Obyvatelia Bruselu ráno riešili napríklad čo s deťmi, ktoré nešli do školy. O uzavretí škôl večer rodičov informovali elektronickou poštou. Niektoré nemocnice rušili plánované konzultácie, pacienti sa to dozvedeli napríklad cez SMS správu už v nedeľu večer. Obmedzené sú tiež návštevy pacientov na lôžkových oddeleniach.

Zatvorené zostávajú veľké nákupné centrá, stiahnuté rolety kontrastujú s vianočne vyzdobenými výkladmi plnými tovaru. Klasické samoobsluhy väčšinou tovar a potraviny ponúkajú, normálne funguje aj pošta. Pri nej sú však vidieť policajti či posilnená ochranná služba. Naopak už od soboty sa nekonajú v meste žiadne veľké kultúrne a športové podujatia.

Ako dlho štvrtý stupeň pohotovosti, spustený ešte len druhýkrát v histórii, v Bruseli potrvá, zatiaľ nie je jasné. Príslušné úrady situáciu vyhodnocujú každý deň. V ostatných častiach Belgicka je pohotovosť na stupni tri.

Belgická vojenská jednotka stráži bruselské...
Ľudia nakupujú v takmer prázdnej nákupnej...
+3Zdržiavať sa na verejných miestach môže byť...

V Bruseli naďalej platí najvyšší stupeň pohotovosti
V Bruseli bude v utorok naďalej platiť najvyšší stupeň pohotovosti, ktorý v sobotu vyhlásili kvôli bezprostrednej hrozbe teroristického útoku. Školy a metro v belgickej metropole by sa mali otvoriť v stredu. Povedal to podľa zahraničných agentúr belgický premiér.

27 debata chyba
Viac na túto tému: #Brusel #hrozba teroristických útokov #Belgicko