Francúzsko chce obmedziť možnosti financovania teroristických činov

Francúzske ministerstvo financií chce v reakcii na parížskej atentáty obmedziť možnosti financovania teroristických činov. S odvolaním sa na ministra financií Michela Sapina o tom v pondelok informovala agentúra AFP.

23.11.2015 17:50
debata (8)

Chystá sa preto obmedziť napríklad dostupnosť predplatených bankových kariet, ktoré umožňujú vyzdvihovať si peniaze z bankových účtov anonymne. Viac právomocí získa taktiež úrad pre boj s praním špinavých peňazí (Tracfin).

Predplatené bankové karty umožňujú svojim majiteľom zostať v anonymite, rovnako ako napríklad predplatené karty mobilných operátorov. Obmedzenia by sa mali dotknúť predovšetkým vyšších súm, ktoré bude možné ich pomocou z účtov vybrať.

Doteraz bolo možné vybrať pomocou karty, ktorá umožňuje opätovné nabitie, nanajvýš 2 500 eur ročne a pomocou jednorazovej karty iba 250 eur. Ako chce výšku sumy ministerstvo obmedziť, zatiaľ nie je jasné.

Predplatené bankové karty hrali podľa Sapina úlohu práve aj pri financovaní teroristických útokov z 13. novembra, ktoré si vyžiadali 130 obetí a viac ako 350 zranených. Podľa šéfa Tracfinu Bruna Dallesa predplatenými kartami platili teroristi napríklad hotelové izby na parížskom predmestí Alfortville.

Tracfin by mal podľa predstáv ministerstva financií získať okrem iného prístup k zoznamu tajných služieb, ktorý obsahuje viac ako 10 000 mien. Asi polovica z nich sú údajne radikálni islamisti alebo ľudia, ktorí sú nejakým spôsobom v kontakte s teroristickými skupinami.

Banky, zmenárne, poisťovne alebo napríklad aj obchodníci s umením a starožitnosťami by mali odteraz povinnosť hlásiť transakcie a nákupy, pri ktorých panuje podozrenie, že by mohli slúžiť na financovanie terorizmu. Úrady získajú tiež právomoc zaistiť majetok podozrivých z terorizmu, vrátane vozidiel a nehnuteľností, ale aj zo sociálnych dávok.

8 debata chyba
Viac na túto tému: #financovanie #hrozba teroristických útokov #teror v Paríži