Francúzske lietadlá po prvý raz útočili na IS z lietadlovej lode

Na ciele extrémistickej organizácie Islamský štát (IS) zaútočili v pondelok francúzske vojenské lietadlá, ktoré po prvý raz štartovali z paluby lietadlovej lode Charles de Gaule. Informovala o tom agentúra Reuters s odvolaním sa na vyhlásenie francúzskeho ministerstva obrany.

23.11.2015 22:34
debata (7)

Vo vyhlásení zverejnenom na Twitteri sa bez poskytnutia podrobnejších informácií uvádza, že francúzske vzdušné sily zničili dva ciele.

Francúzsky minister obrany Jean-Yves Le Drian v nedeľu pre rozhlasovú stanicu Europe 1 povedal, že Charles de Gaule, ktorá je vlajkovou loďou francúzskeho vojenského námorníctva, bude operovať vo východnej časti Stredozemného mora a že od pondelka bude v plnej prevádzke.

Úlohou lietadlovej lode nasadenej v Stredomorí bude posilnenie francúzskej angažovanosti v leteckých operáciách proti IS v Iraku a Sýrii.

Francúzsky prezident Francois Hollande minulý týždeň tiež povedal, že Francúzsko vystupňuje útoky svojich vzdušných síl aj v Sýrii. V záujme zničenia Islamského štátu vyzval na vytvorenie veľkej koalície, ktorej súčasťou by mali byť aj Spojené štáty a Rusko.

Hollande sa ešte tento týždeň stretne s americkým prezidentom Barackom Obamom a šéfom Kremľa Vladimirom Putinom.

7 debata chyba
Viac na túto tému: #Francúzsko #vojenské lode #Islamský štát