Obama: IS je hrozbou, musí byť zničený

Radikálna organizácia Islamský štát (IS) je hrozbou pre všetkých, nemôže byť tolerovaná a musí byť zničená, vyhlásil to v utorok americký prezident Barack Obama po stretnutí so svojím francúzskym náprotivkom Françoisom Hollandom v Bielom dome.

24.11.2015 07:31 , aktualizované: 20:20
debata (76)

Zároveň povedal, že Spojené štáty budú naďalej s Francúzskom rýchlo zdieľať spravodajské informácie, a vyzval Európsku úniu, aby do svojho právneho systému zaviedla dohodu, ktorá by umožnila dopravným spoločnostiam zdieľať informácie o pasažieroch.

S Hollandom, ktorý sa po teroristických útokoch v Paríži snaží vytvoriť širokú koalíciu proti IS, sa zhodol na tom, že v boji proti týmto radikálom treba robiť viac. „Američania podporili nedávne francúzske letecké údery v Sýrii a túto spoluprácu budeme posilňovať aj naďalej,“ povedal Obama.

Žiadne konkrétne záväzky nezazneli, čo sa podľa komentátorov ani nečakalo. Hollande len spresnil, že Paríž nepošle do Sýrie svojich vojakov. „Francúzsko v Sýrii neplánuje pozemné operácie,“ povedal francúzsky prezident.

Obama znovu vyjadril sústrasť obetiam teroristických atentátov z 13. novembra, ku ktorým sa IS prihlásil a pri ktorých zahynulo 130 ľudí. „Nous sommes tous Français (Všetci sme Francúzi),“ povedal Obama a svoj dlhý prejav zakončil zvolaním „Vive la France“ a „Boh žehnaj Amerike“.

Washington je podľa Obamu takisto pripravený spolupracovať s Parížom pri preverovaní utečencov, ktorí do Francúzska dorazia. Hollande v tejto súvislosti povedal, že je podľa neho nutné uzavrieť hranicu medzi Tureckom a Sýriou, aby sa zabránilo prenikaniu teroristov do Európy.

Kým Paríž podľa CNN „velí do boja“ proti IS, Spojené štáty nechcú po vojne v Iraku vstúpiť do žiadneho konfliktu. Sám Obama dal opakovane najavo, že vstúpiť do vojny po teroristickom útoku by bola podľa neho chyba a prikláňa sa skôr k zintenzívneniu koaličných leteckých úderov na pozície IS a užšiu spoluprácu s Ruskom, ktoré sa do náletov zapojilo na konci septembra.

Hollande bude v USA rokovať s Obamom o boji proti IS

Francúzsky prezident François Hollande sa v utorok vo Washingtone stretol so svojím americkým náprotivkom Barackom Obamom. Hlavnou témou rokovania, ktoré nasleduje po nedávnych krvavých atentátoch v Paríži, bol boj proti terorizmu a vytvorenie širokej koalície proti organizácii Islamský štát (IS).

Už v pondelok sa Hollande stretol s britským premiérom Davidom Cameronom. Zhodli sa na posilnení spolupráce a na výmene informácií medzi francúzskymi a britskými tajnými službami. Vo štvrtok bude Hollande o boji proti IS rokovať aj s ruským prezidentom Vladimirom Putinom.

Vo Francúzsku zatiaľ pokračuje vyšetrovanie útokov z 13. novembra, ktoré si vyžiadali 130 životov. Francúzski a belgickí policajti sa predovšetkým snažia vypátrať Saleha Abdeslama, ktorý bol do útokov v Paríži zrejme zapojený.

V Bruseli už štvrtý deň platí najvyšší stupeň pohotovosti kvôli bezprostrednej hrozbe teroru. Na námestí sv. Marka v talianskych Benátkach bude mať doobeda štátny pohreb zrejme jediná talianska obeť atentátov Valeria Solesinová.

76 debata chyba
Viac na túto tému: #Francúzsko #USA #Barack Obama #Francois Hollande #IS