Pred kanceláriou podnikateľského zväzu v Aténach vybuchla bomba

Pred kanceláriou gréckeho podnikateľského zväzu v centre Atén v pondelok skoro ráno vybuchla bomba. Explózia rozbila okná, nikto sa však nezranil, uviedla agentúra Reuters s odvolaním sa na policajný zdroj.

24.11.2015 08:43
Grécko, bomba, Foto: ,
Polícia blokuje cestu pred kanceláriou podnikateľského zväzu, v pozadí je vidieť budovu Gréckeho parlamentu.
debata

Útoky na banky, politikov, novinárov a podnikateľov nie sú v Grécku nič neobvyklé. Krajina má dlhú históriu politického násilia a utápa sa v najhoršej hospodárskej kríze za niekoľko desaťročí.

Polícia sa domnieva, že za útokom stoja domáce partizánske skupiny. Je to prvý podobný útok od januára, keď sa k moci dostal ľavicový premiér Alexis Tsipras.

Zariadenie bolo vybavené časovačom a umiestnené v batohu blízko vchodu do kancelárií zväzu podnikateľov. Bomba vybuchla zhruba o 3:30 miestneho času (2:30 SEČ). Anonym volal novinárom zhruba 30 minút pred výbuchom, povedal policajný úradník, ktorý nechcel byť menovaný, agentúre Reuters.

Podľa svedkov bolo na ulici vidieť sklo z rozbitých okien. Útok sa odohral v jednej z najrušnejších častí centra Atén, ktorá sa nachádza neďaleko parlamentu. Polícia uzavrela dva bloky okolo budovy a oblasť preskúmali pyrotechnici.

Útoky provizórnymi bombami a podpaľačstvo sa v Grécku množia od roku 2010, keď krajina začala zavádzať prvé neobľúbené úsporné opatrenia, ako zvyšovanie daní a znižovanie miezd a penzií, výmenou za pomoc od Európskej únie a Medzinárodného menového fondu. Tento rok v júli sa Atény dohodli s veriteľmi na ďalších úsporách v rámci tretieho záchranného balíka.

debata chyba
Viac na túto tému: #Grécko #bomba #Atény