Analytik: Boj s terorom? Upokojme situáciu medzi Iránom a Saudskou Arábiou

"Na Blízkom východe je asi polovica obyvateľov vo veku do 25 rokov. Nemôžete sa mladým ľuďom čudovať, ak sa vyberú do Európy, aby zmenili svoj život. A pre inú časť obyvateľstva je zase zaujímavá ideológia teroristov z Islamského štátu, lebo poskytuje akúsi istotu,“ povedal pre Pravdu bezpečnostný analytik Jean-Marc Rickli z King’s College v Londýne, ktorý vyučuje aj na vojenskej akadémii katarskej Dauhá.

25.11.2015 10:00
debata (16)

Útoky v Paríži sú spojené so situáciou na Blízkom východe. Pôsobíte v tomto regióne. Aké reakcie zaznamenávate v tejto oblasti v súvislosti s masakrou vo Francúzsku?
Uvedomme si, že útoky, aké sa stali v Paríži, sú realitou v mnohých krajinách na Blízkom východe. Najmä v Sýrii a Iraku, ktoré čelia teroristickej organizácii Islamský štát (IS). Parížske útoky sú pre Západ šokom. Ale pravda je taká, že v arabskom svete to predsa len vnímajú inak. IS nie je prítomný len v Sýrii a Iraku. Útočil v Saudskej Arábii, v Kuvajte, v Jemene. Preto sa aj tieto krajiny dívajú na dianie vo Francúzsku a na Západe z trocha odlišného pohľadu. Faktom je aj to, že pre arabské štáty Perzského zálivu je hlavným nepriateľom Irán. Nie IS. Z toho dôvodu sa najmä Saudská Arábia a Spojené arabské emiráty sústredia v prvom rade na Jemen. Tam prevažne sunnitské štáty bojujú s Iránom zástupnú vojnu v podobne konfliktu so šiitskou skupinou húsiov. Krajiny Perzského zálivu vnímajú IS ako niečo, čo poznajú, teda, že vedia, ako na to. Irán je, naopak, priamou hrozbou.

Jean-Marc Rickli
Jean-Marc Rickli Jean-Marc Rickli

Bojovať s IS si podľa mnohých pozorovateľov vyžaduje zapojenie arabských krajín aj Iránu. Ako ste však spomenuli, tieto dve strany spolu bojujú. Čo teda s tým?
Toto je problém, do ktorého sú ešte zapojené aj Spojené štáty. USA sú na jednej strane jednoznačným spojencom krajín Perzského zálivu, najmä Saudskej Arábie. Lenže dohodou o iránskom jadrovom programe sa narušila táto dôvera. Štáty Perzského zálivu to vnímajú tak, že sa na Ameriku nemôžu spoľahnúť. V Iraku USA v boji s IS závisia od šiitskych milícií. Toto je zmena v tom, ako doteraz vyzerala americká politika v regióne. Krajiny Perzského zálivu sa obrátili aj na Rusko, rokujú o ekonomických dohodách. Zase to je forma nátlaku na USA. V zásade sunnitské arabské krajiny hovoria, že podporujú dohodu o iránskom jadrovom programe, ale za to niečo chcú.

Čo ich uspokojí?
Ešte viac spolupráce s USA a zvýšenie dodávok zbraní. Štáty Perzského zálivu sú ochotné neusilovať sa o rozvíjanie jadrového programu. Chcú však za to viac konvenčných zbraní. Do tejto komplexnej situácie vstúpil ešte vojenský zásah Ruska v Sýrii, keďže režim Bašara Asada bol na pokraji kolapsu. Intervencia však vytvorila aj nový impulz pre diplomaciu. Rusko bolo schopné presadiť svoje požiadavky. K diplomatickému stolu, kde sa rokovalo o Sýrii, pozvali aj Irán.

Pomôže to?
Pozrime sa, aké sú pozície hráčov. Saudská Arábia, Turecko a Katar hovoria, že Asad musí odísť. Irán, že musí zostať. Amerika je ochotná vidieť Asada v Sýrii ešte počas nejakej prechodnej doby. A Rusku je to v zásade jedno, pokiaľ budú zabezpečené jeho záujmy. Dynamiku týchto vzťahov zmenili aj útoky v Paríži. Teraz je pre Francúzsko prioritou zbaviť sa IS. Riešiť Asada je možné aj neskôr. Uvidíme však, čo s tým urobia krajiny Perzského zálivu a Turecko, ktoré podporujú v Sýrii sunnitské skupiny. Ak nebude odstránenie Asada prioritou, môžu to riešiť dvoma spôsobmi.

Akými?
Môžu povedať, že im je to jedno a budú ďalej bojovať s Asadom. Prekročia istú červenú čiaru a začnú rebelom dodávať protilietadlové zbrane, ktoré sa budú dať použiť aj proti ruským lietadlám. Nepredpokladám však, že k tomu dôjde. Skôr si myslím, že sa posunieme k vytvoreniu istého taktického spojenectva v boji proti IS.

Problémom však môže byť to, že niektoré sunnitské skupiny sa asi pripoja k teroristom, ak nebudú môcť bojovať s Asadom. Aj keď k tomu nedôjde, boj proti IS bude mať ďalšie úskalia. Môže to byť podobné Afganistanu. Momentálne viac-menej vieme, kde je IS. Ani veľká vojenská operácia, podobne ako v Afganistane, nezaručí, že sa bojovníci IS jednoducho nerozpŕchnu a nesformujú sa inde. Hovoríme o rakovine, ktorá metastázuje. Musíme vojensky zakročiť proti IS. Ale to neznamená, že víťazstvo bude automaticky naše. Aj po vojenskej operácii vám zostanú ľudia, ktorí budú aj za cenu života presadzovať ideológiu IS. Nie je to problém, ktorý by sa dal vyriešiť zo dňa na deň. Skoro to pripomína časy, keď mladí Európania boli ochotní ísť bojovať do Južnej Ameriky s Che Guevarom. IS je spojený s akýmsi romantizmom. Je jasné, že ideológia teroristov má silný vplyv.

Hovoríme teda o mixe islamizmu, džihádizmu, protizápadnej ideológie? Teda, že IS je širší sociálny fenomén?
Áno. Je to širší sociálny fenomén. Môžeme podčiarknuť niektoré faktory. Na Blízkom východe je asi polovica obyvateľov vo veku do 25 rokov. Približne 90 percent nezamestnaných spadá do tejto vekovej kategórie. Hovoríme o mladých ľuďoch, ktorí nemajú nádej. Do istej miery to spustilo aj arabskú jar. Demokratické zmeny však zadusili skupiny, ktoré sa dostali k moci. Nemôžete sa mladým ľuďom čudovať, ak sa vyberú do Európy, aby zmenili svoj život. A pre inú časť obyvateľstva je zase zaujímavá ideológia IS, lebo poskytuje akúsi istotu. Niektorí teroristov jednoducho obdivujú, myslia si, že sú „cool“. Som veľmi pesimistický, lebo v regióne máme tri stupne konfliktu.

Môžete to vysvetliť?
Na lokálnej úrovni je to občianska vojna. V Sýrii Asad, aláviti a šiitske radikálne hnutie Hizballáh proti sunnitom. Potom je to regionálny rozmer. Miestne mocnosti Irán a Saudská Arábia podporujú jednu či druhú stranu. A nakoniec je tu medzinárodný aspekt v podobe Ruska proti USA. Kľúčom k riešeniu je sústrediť sa na regionálny rozmer krízy. Musíme upokojiť situáciu medzi Iránom a Saudskou Arábiou. Keď sa to podarí, nebudú tieto krajiny prilievať olej do ohňa krízy na lokálnej úrovni. A ani medzinárodný aspekt už nebude taký dôležitý, lebo svetové mocnosti už nebudú závisieť na regionálnych aktéroch.

© Autorské práva vyhradené

16 debata chyba
Viac na túto tému: #teroristi #teroristická organizácia #teror v Paríži