Blackout Krymu môže spôsobiť tmu aj v Kyjeve

Ukrajina sa najnovšie podujala vrátiť pozornosť svetovej verejnosti na dianie v Donbase zastavením zásobovania polostrova Krym vrátane dodávok elektrickej energie, tvrdí agentúra Bloomberg s tým, že ak by Moskva aj chcela ukončiť konflikt s Kyjevom, tak ukrajinská politická špička by jej to nedovolila.

25.11.2015 09:01
Krym Foto: ,
Návštevník jednej z kaviarní v Simferopoli na polostrove Krym konzumuje pri svetle sviečky.
debata (23)

Najhľadanejším tovarom na polostrove sú tak od nedele sviečky a zápalky. Diverzia ukrajinských nacionalistov z Pravého sektora za aktívnej asistencie krymských Tatárov ešte aj v utorok ráno spôsobila komplikácie približne 938-tisíc obyvateľom Krymu. Blackout sa však nedotkol dopravnej štruktúry. Funguje letisko v Simferopoli aj lodné spojenie v Kerčenskom prielive. Fungujú aj železničné stanice. V normálnej prevádzke sú aj nemocnice, niektoré školy, ako aj dôležité závody. Je to hlavne vďaka náhradným energetickým zdrojom. Dodávky elektriny však stále striedavo vypínajú domácnostiam. Uskutočňuje sa to podľa prijatého časového harmonogramu. Krymský premiér Sergej Aksionov však kvôli jeho nedostatkom v utorok uvoľnil z funkcie Sergeja Jegorova, ministra palív a energetiky.

„Problémom sa teraz bude zaoberať prokuratúra,“ konštatoval Aksionov počas utorňajšieho mimoriadneho rokovania kabinetu. Predovšetkým v malých mestách a dedinách vládne v domácnostiach tma kvôli nedostatku generátorov. Aj preto ich Rusko v pondelok poslalo na Krym zatiaľ 300 kusov. Budú aspoň čiastočnou náhradou dovtedy, kým Ukrajinci opätovne postavia po pondelku zničené už štyri prenosové stožiare vysokého napätia.

Podľa viacerých krymských zdrojov predajne znižujú ceny rýchlo sa kaziacich potravín, ktoré sa bez fungujúcich chladničiek nezaobídu. „Koľko potravín sa pokazilo! Všetko sa vyhadzuje. V obchodoch kupujúci najskôr ovoňajú tovar a až potom sa rozhodujú,“ vraví dôchodkyňa Alla Rastimeškina z mesta Kerč. V utorok už druhý deň žila bez svetla, ktorého niet v celom meste. V byte sa to dá podľa nej vydržať, pretože vonku je ešte relatívne teplo. Škôlky a školy však v utorok ostali zatvorené. „Včera som si ľahla spať, len čo sa zotmelo, s predstavou, ako dlho musím spať. Veď na také čosi nie sme zvyknutí,“ dodáva dôchodkyňa. Trochu iná situácia je na Jalte. Mobilná sieť začína fungovať a v niektorých štvrtiach majú už elektrinu a funguje aj internet. Podobne bolo v utorok aj v Sevastopoli. „Na jednej strane ulice vidieť svietiť v oknách lampy, ale na opačnej strane je tma,“ informuje miestny taxikár portál Gazeta.ru. Väčšinu obchodov zatvárajú po zotmení. Kaviarne a reštaurácie informujú na vchodoch, či majú dodávku elektriny. Pritom v Sevastopoli je harmonogram zapájania a odpájania dodávok stanovený iba na deň vopred. Za šesť hodín obnovujú dodávku v priemere na tri hodiny.

„Stožiare dovolíme obnoviť, ale iba tie, ktoré zásobujú Ukrajincov v Chersonskej oblasti. Nie však tie, ktorými idú dodávky na územie kontrolované okupantmi Krymu,“ povedal Mustafa Džemiliev, poslanec ukrajinského parlamentu a šéf nezaregistrovanej organizácie Medžlis, ktorá sa pasovala za ochrancu krymskotatárskeho národa. Pritom Džemiliev, vyhostený z Ruska na päť rokov, sa ako doma cíti pre zmenu v tureckej Ankare. Jeho napojenie na Turecko nadobúda osobitnú príchuť hlavne dnes. Po tom, čo Turci zostrelili ruský bombardér nad Sýriou a začalo sa poriadne iskriť medzi Ankarou a Moskvou.

Džemilievovi a jemu podobným politickým manipulátorom odkázal krymský líder Aksionov: „Situácia naberá na politickom charaktere. Dnes sa už niekdajší Krymčania pokúšajú o akési obchodovanie. Ibaže my svoju vlasť nepredávame. Naše vyšetrujúce orgány zistia, kto sa skrýva za maskami a tú spodinu potrestáme.“

O možnej konkrétnej reakcii na diverziu ukrajinských nacionalistov, ale tentoraz z pohľadu vzťahu Rusko-Ukrajina, sa hovorí aj v Moskve. Ruský minister energetiky Alexandr Novak pripustil, že čoskoro bude na programe rokovania. Okrem iného nevylúčil zastavenie ruských dodávok uhlia. V tejto súvislosti viaceré médiá upozorňujú, že tento krok nebude mať tak skoro negatívny dosah na fungovanie ukrajinských tepelných elektrární. Kyjev, ktorý pod rastúcim tlakom radikálov v tichosti schvaľuje konanie nacionalistov, má totiž k dnešnému dňu naplnené z vlastných zdrojov všetky zásobníky s uhlím. Horšie to bude v prípade, ak na Ukrajinu nebude prúdiť ruský plyn. Môže sa tak stať po tom, čo Ukrajinci dodnes nezaplatili zmluvne dohodnutý preddavok. Posledný raz tak urobili začiatkom októbra.

Rusko v stredu prerušilo dodávky zemného plynu na Ukrajinu, ak Kyjev za ďalšie dodávky suroviny nezaplatí vopred. Oznámila to v stredu ruská štátna plynárenská spoločnosť Gazprom. Podľa nej existuje vážne riziko narušenia tranzitu ruského plynu ďalej do Európy počas zimného obdobia.(čtk)

Odstavenie Krymu od dodávok elektriny prinútil v neposlednom rade Rusov urýchliť proces ukončenia závislosti polostrova od ukrajinských dodávok. „Pôvodne sme prvú transportnú energetickú líniu chceli odovzdať do marca budúceho roku. Najnovšie to však bude už koncom tohto decembra a tak 70 až 80 percent Krymčanov bude mať pravidelnú dodávku elektriny,“ cituje Novaka portál Utro s tým, že druhú líniu dajú do prevádzky už v máji 2016.

© Autorské práva vyhradené

23 debata chyba
Viac na túto tému: #Rusko #Ukrajina #Krym