Rusko prerušilo dodávky plynu na Ukrajinu

Rusko v stredu prerušilo dodávky zemného plynu na Ukrajinu, ak Kyjev za ďalšie dodávky suroviny nezaplatí vopred.

25.11.2015 09:26
debata (73)

Oznámila to v stredu ruská štátna plynárenská spoločnosť Gazprom. Podľa nej existuje vážne riziko narušenia tranzitu ruského plynu ďalej do Európy počas zimného obdobia.

Naposledy boli dodávky plynu na Ukrajinu pozastavené tento rok v lete, pretože sa obe strany nezhodli na cene za ruský plyn. Ukrajina ho prestala od júla odoberať. Zásobovanie sa obnovilo ešte len 12. októbra, keď Gazprom podpísal s ukrajinským partnerom Naftogazom konečnú dohodu o predaji plynu Ukrajine na zimné obdobie.

Teraz Gazprom oznámil, že Ukrajina do 08:00 SEČ v stredu dostala všetok plyn, ktorý si predplatila a žiadna nová platba vopred nebola vykonaná. Gazprom teda zásobovanie pozastavil a čaká na novú zálohu, citovala z vyhlásenia firmy agentúra AFP.

Gazprom zároveň vyjadril znepokojenie nad údajne nedostatočnou úrovňou zásob v podzemných zásobníkoch na ukrajinskom území, určených na zabezpečenie bezpečného tranzitu ruského plynu ďalej do Európy.

„Odmietnutie nakupovať ruský plyn vytvára vážne nebezpečenstvo ohľadom dodávok plynu do Európy cez ukrajinské územie a ohľadom zabezpečenia potrieb plynu ukrajinských spotrebiteľov počas nadchádzajúcej zimy,“ uviedla podľa AFP ruská plynárenská skupina.

73 debata chyba
Viac na túto tému: #Rusko #Ukrajina #dodávky plynu