Lavrov a Çavuşoglu sa pre incident s ruským lietadlom nestretnú, odkázala Moskva

O zostrelení ruského lietadla telefonicky rokovali ministri zahraničia Turecka a Ruska Mevlüt Çavuşoglu a Sergej Lavrov. Podľa tureckého hovorcu sa dohodli, že sa v najbližších dňoch stretnú a vymenia si cez diplomatické a armádne kanály detaily o utorkovom incidente. Moskva ale obratom informáciu o ministerskej schôdzke dementovala.

25.11.2015 14:22 , aktualizované: 21:53
stíhačka, Su-24 Foto: ,
Ruská stíhačka Su-24 na archívnej snímke.
debata (41)

Lavrov po rozhovore s tureckým ministrom povedal, že jeho krajina nemieni s Tureckom bojovať. Obvinil však Turecko, že na jeho území fungujú výcvikové tábory teroristov na prípravu bojových operácií v Sýrii.

„Rusko dávno vie o tom, že teroristi turecké územie využívajú,“ povedal Lavrov podľa agentúry Interfax. Zostrelenie ruského lietadla bola podľa neho plánovaná provokácia, v dôsledku ktorej Moskva svoje vzťahy s Ankarou „vážne prehodnotí“.

V ruských médiách sa medzitým objavujú prvé zmienky o bojkote Turecka. Vedenie Ruského futbalového zväzu vyzvalo ligové kluby, aby zrušili svoje plánované zimné tréningové tábory v Turecku. Ruský zväz turistiky (RST) oznámil, že cestovné spoločnosti zrušili plánované zájazdy do Turecka až do konca tohto roka. Klientom ponúkajú iné destinácie alebo vracajú peniaze.

V Turecku je teraz podľa agentúry Interfax asi 10 000 ruských turistov, z ktorých väčšina si tamojšie letoviská zvolila náhradou za Egypt. Z tejto krajiny Rusko všetkých turistov nedávno evakuovalo po zostrelení ruského dopravného lietadla na Sinaji.

Straty ruských cestovných spoločností z egyptského výpadku budú podľa RST dosahovať 1,7 miliardy rubľov. Škody spôsobené stratou tureckého trhu môžu byť väčšie. Lety do Turecka ruskej cestovnej kancelárie zrušiť nemôžu, pretože z krajiny odvážajú ruských klientov. Záujemcom o zimnú dovolenku ponúkajú Izrael, Jordánsko alebo Spojené arabské emiráty.

41 debata chyba
Viac na túto tému: #Rusko #Turecko #Sergej Lavrov #zostrelené lietadlo #Mevlüt Çavuşoglu