Kórejské štáty rokujú o znížení napätia

Predstavitelia Severnej a Južnej Kórey sa zišli na rozhovory, ktorých cieľom je zlepšiť vzťahy medzi oboma krajinami po augustovom vyhrotení napätia.

26.11.2015 11:23
Južná Kórea, vojaci, vojsko, armáda Foto: ,
Juhokórejskí vojaci kontrolujú situáciu v demilitarizovanej zóne. (Archívna snímka) 26. novembra 2015 sa v Pchanmundžone, demilitarizovanej zóne konajú rozhovory predstaviteľov oboch kórejských štátov.
debata (1)

Podľa expertov nemožno predpokladať, že by rokovanie mohlo priniesť nejaký významnejší výsledok, úspechom je však samotný fakt, že sa schôdzku v atmosfére trvalej nedôvery podarilo uskutočniť, napísal spravodajský server BBC News.

Stretnutie sa koná v Pchanmundžome v demilitarizovanom pásme, ktoré tvorí hranicu medzi znepriatelenými kórejskými štátmi. Usporiadanie schôdzky navrhla minulý týždeň KĽDR a Južná Kórea návrh prijala.

Podľa serveru BBC News má byť hlavným predmetom dialógu otázka ako pokračovať v podobných rokovaniach, prípadne aj na vyššej úrovni. Očakáva sa, že obe strany budú diskutovať o podrobnostiach, ako je napríklad termín a obsah rozhovorov na vyššej úrovni, napísala juhokórejská agentúra Jonhap.

Vzťahy medzi Severnou a Južnou Kóreou sa ďalej vyhrotili v auguste po zmrzačení dvoch juhokórejských vojakov výbuchom nášľapnej míny. Soul vtedy z incidentu obvinil Pchjongjang.

Kríza vyústila vo vzájomné ostreľovanie štátov. Koncom augusta severokórejská armáda vypálila raketu na amplión, z ktorého Soul vysielal svoju propagandu. Južná Kórea odpovedala delostreleckou paľbou.

Obe krajiny sa nakoniec v auguste dohodli na utlmení napätia; Juh vtedy sľúbil ukončiť propagandistické vysielanie z ampliónov a Sever, že stiahne vojakov ďalej od hranice. Štáty sa tiež dohodli na tom, že budú pokračovať v organizácii stretávania rodín rozdelených kórejskou vojnou z rokov 1950–1953. Nové stretnutie sa podarilo usporiadať v októbri.

„Sme odhodlaní pokračovať v dialógu, ktorý sa začal augustovou dohodou,“ povedal pred dnešným stretnutím novinárom hlavný juhokórejský vyjednávač Kim Ki-ung. Severná a Južná Kórea sú formálne stále vo vojnovom stave, pretože vojnový konflikt z rokov 1950–1953 sa skončil len prímerím, nie mierovou dohodou.

1 debata chyba
Viac na túto tému: #Severná Kórea #Južná Kórea #Pchanmundžon #demilitarizované pásmo